PalestinSemasa

Adakah pertembungan AS-Houthi menandakan permulaan perang serantau?

Kebimbangan global tentang kemungkinan perang serantau telah meningkat apabila pertempuran AS-Houthi berhampiran Selat Bab el Mandeb di Laut Merah tidak menunjukkan tanda-tanda akan reda. Kedua-dua pihak terus mengancam dan mensasarkan antara satu sama lain.

Pada malam Rabu, Amerika Syarikat melancarkan serangan bertubi-tubi ke atas sasaran Houthi kerana menyerang kapal di Laut Merah, terbaru kapal milik AS M/V Genco Picardy.

Sehingga kini, Amerika Syarikat telah menyerang Houthi sebanyak empat kali. Seorang pegawai tinggi Yaman memberitahu TRT World pada hari Rabu bahawa Houthi mempunyai motivasi yang kuat untuk mengekalkan serangan mereka ke atas kapal yang berkaitan dengan Israel, termasuk kapal berbendera AS, akibat perang Gaza. Pada hari yang sama, pentadbiran AS juga menetapkan semula Houthi sebagai kumpulan pengganas.

Walaupun ketegangan AS-Houthi telah menimbulkan kebimbangan di seluruh Timur Tengah akan menjadi konflik serantau, Ghoncheh Tazmini, pengarang Power Couple: Russian-Iranian Alignment in the Middle East, menilai ketegangan semasa sebagai “a tit-for-tat situation.”

“Serangan AS/UK baru-baru ini dikatakan bertujuan untuk memastikan kebebasan pelayaran di Laut Merah dan meminimumkan gangguan kepada perdagangan global. Dalam konteks ini, serangan yang diketuai Barat sememangnya terhad. Tindakan balas Houthi tidak mungkin meningkat menjadi konflik serantau,” kata Tazmini kepada TRT World.

Laluan Laut Merah menyumbang 12 peratus daripada perdagangan di seluruh dunia dengan anggaran $1 trilion nilai barangan setiap tahun.

Tal Beeri, pakar Timur Tengah dan ketua badan pemikir Israel Alma Center Research Department, mempunyai pandangan yang sama. “Pada pendapat saya, aktiviti Amerika Syarikat dan United Kingdom tidak akan menyebabkan konflik serantau. Pencetus utama untuk pergolakan serantau ialah konflik antara Israel dan Hizbullah,” kata Beeri kepada TRT World.

Seperti situasi Laut Merah, terdapat sedikit petanda antara Hizbullah danIsrael. Tel Aviv telah memindahkan tenteranya dari Gaza untuk serangan terhadap kumpulan Lubnan yang telah berbalas tembakan sejak serangan Hamas pada 7 Oktober. Pemimpin Hizbullah Hassan Nasrallah telah memberi amaran bahawa kumpulan itu bersedia untuk “peperangan tanpa had.”

Perang serantau?

Selepas pembunuhan Salel al Arouri oleh Israel, seorang pemimpin tertinggi Hamas, di Beirut, ada yang bimbang bahawa perang serantau mungkin akan berlaku dengan Hizbullah bersedia untuk membalas dendam terhadap Tel Aviv.

“Hizbullah tidak memerlukan acara seperti ini sebagai alasan untuk menyertai perang. Mereka akan menilai sama ada Israel mempunyai keupayaan dan kapasiti untuk memusnahkan Hizbullah dan mengeluarkan selatan Lubnan daripada kawalan Hizbullah,” Edward Erickson, seorang penganalisis tentera Amerika terkemuka, memberitahu TRT World .

Tetapi Houthi, puak yang mengawal bahagian pantai Laut Merah Yaman termasuk ibu kota negara itu Sanaa, mungkin cenderung untuk mengubah perang Gaza menjadi konflik serantau seperti Hizbullah. 

“Selepas mengharungi pengeboman selama 8-9 tahun oleh pakatan pro-kerajaan yang diketuai Arab Saudi, Houthi yang terkenal dengan pendirian keras dan naratif penentangan mereka, tidak mungkin kekal pasif dalam menghadapi perkembangan terkini,” kata Tazmini.

Houthi juga merupakan sebahagian daripada “Paksi Penentangan” yang bersekutu dengan Iran, termasuk kumpulan Syiah Iraq, rejim Assad dan Hizbullah Lubnan. Ramai pegawai kanan Amerika percaya bahawa Tehran “membantu dan bersubahat” dalam krisis Laut Merah dengan sokongan teknologi dan perisikan.

Sebagai tambahan kepada ketegangan Barat-Houthi, Tehran juga telah meningkatkan konflik di hadapan dari Pakistan ke Iraq dan Syria, menyerang sasaran yang didakwa anti-Iran di negara majoriti Muslim.

“Ia sepatutnya tidak mengelirukan untuk melihat apa yang berlaku di Laut Merah, Syria, dan Iraq membayangkan bahawa lingkaran perang di Gaza akan beransur-ansur berubah menjadi pusaran yang lebih besar,” kata Hakan Fidan, menteri luar Turki pada 16 Januari.

“Walaupun peristiwa baru-baru ini di Yaman, Syria dan Iraq (Erbil) menunjukkan kita sedang menghadapi bahaya perang serantau, ini adalah sesuatu yang kebanyakan negara dan kumpulan politik akan cuba elakkan, termasuk kumpulan yang disokong Iran,” kata Tazmini.

Seperti ketegangan 2019 antara Amerika Syarikat dan Iran di Selat Hormuz yang  akhirnya mereda, kuasa Barat kini akan melakukan segala-galanya untuk mengelakkan konflik serantau yang boleh membawa kepada kerosakan besar dalam perdagangan global, kata Tazmini.

“Kuasa Eropah Barat dan Amerika Syarikat, menyedari potensi kerosakan ekonomi kepada ekonomi Eropah yang sudah pun terjejas oleh perang Ukraine,” katanya.

Amaran daripada ibu kota wilayah

Konfrontasi berterusan pakatan Barat dengan Houthi, yang mengawal bahagian penting Yaman berhampiran Selat Bab el Mandeb yang kritikal di Laut Merah, telah melanda seluruh Timur Tengah yang terperangkap dengan persengketaan awam dan peperangan berdarah antara Israel dan negara Arab.

Serangan bersama AS-UK minggu lalu ke atas sasaran Houthi di Yaman adalah peringatan bahawa perang Gaza berpotensi untuk merebak ke kawasan lain.

Amerika Syarikat baru-baru ini telah membentuk pasukan multinasional untuk mengamankan perkapalan Laut Merah, mengisytiharkan matlamatnya adalah untuk melancarkan serangan terhadap Houthi.

Tetapi selepas serangan minggu lalu yang dilancarkan oleh tentera gabungan AS, Saudi telah menyatakan kebimbangan bahawa Barat perlu memahami serangan Houthi di Laut Merah berkaitan dengan apa yang dilakukan Israel di Gaza.

Qatar, sebuah lagi kuasa Teluk, menyuarakan pandangan yang sama kepada Saudi, dengan mengatakan bahawa untuk menangani serangan Houthi di Laut Merah, Barat perlu memberikan tekanan yang cukup ke atas Israel untuk menamatkan perangnya ke atas Gaza.

Türkiye juga memberi amaran kepada perikatan yang diketuai AS bahawa tindakan ketenteraannya boleh mengubah Laut Merah menjadi “lautan darah”, memuji Houthi kerana pendirian anti-Israel mereka.

“Kami menerima maklumat daripada pelbagai sumber bahawa Houthi telah membuat pertahanan yang sangat berjaya, memberikan respons yang cemerlang, terhadap kedua-dua AS dan UK,” kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan minggu lalu.

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button