DuniaSemasa

Banjir Libya : Seluruh kawasan kejiranan diseret ke laut

Derna – Pasukan penyelamat di Libya sedang bergelut mendapatkan mayat mangsa yang telah dihanyutkan ke laut akibat banjir yang melanda seperti tsunami.

Sekurang-kurangnya 2,300 telah terbunuh, menurut pihak berkuasa di Derna, bandar yang paling teruk terjejas.

Dua empangan dan empat jambatan runtuh di Derna, menenggelamkan sebahagian besar bandar apabila Ribut Daniel melanda pada hari Ahad. Kira-kira 10,000 orang dilaporkan hilang, kata Bulan Sabit Merah, dan angka kematian terus meningkat.

Beberapa bantuan telah mula tiba, termasuk dari Mesir, tetapi usaha menyelamat telah dihalang oleh situasi politik di Libya, dengan negara itu berpecah antara dua kerajaan yang bertelagah.

AS, Jerman, Iran, Itali, Qatar dan Turki adalah antara negara yang menyatakan mereka akan menghantar atau bersedia untuk menghantar bantuan.

Video yang dirakam pada Ahad menunjukkan banjir menenggelamkan bandar dengan kereta berpusing di dalam arus.

Ramai yang dihanyutkan ke laut, manakala yang lain berpaut di atas bumbung untuk terus hidup.

“Saya terkejut dengan apa yang saya lihat, ia seperti tsunami,” kata Hisham Chkiouat, wakil kerajaan yang berpusat di timur Libya.

Dia memberitahu BBC Newshour bahawa runtuhan salah satu empangan di selatan Derna telah mengheret sebahagian besar bandar itu ke dalam laut.

“Sebuah kawasan kejiranan yang besar telah musnah – jumlah mangsa meningkat setiap jam.”

Encik Al-Dbeibah berkata pasukan penyelamat sedang bergelut untuk mengeluarkan mayat dari runtuhan, dan tentera laut serta penyelam sedang berusaha mengambil mayat dari laut.

Kasim Al-Qatani, seorang pekerja bantuan di bandar Bayda, memberitahu Newsnight BBC adalah sukar bagi penyelamat untuk sampai ke Derna kerana kebanyakan laluan utama ke bandar itu tidak berfungsi kerana mengalami kerosakan besar.

Sumber BBC

Siasatan telah dilancarkan bagi mengenal pasti punca mengapa banjir boleh menyebabkan kemusnahan sedemikian, katanya, sambil menambah bahawa 2.5 bilion Dinar Libya ($515 juta) akan diberikan bagi membina semula Derna dan bandar timur Benghazi.

Bandar Soussa, Al-Marj dan Misrata turut terjejas akibat ribut Daniel.

Pada mulanya kami hanya menyangka hujan lebat tetapi pada tengah malam kami mendengar letupan besar dan ia adalah empangan pecah,” kata Raja Sassi, yang terselamat bersama isteri dan anak perempuannya, memberitahu agensi berita Reuters.

Wartawan Libya, Noura Eljerbi, yang berpangkalan di Tunisia memberitahu BBC dia hanya mengetahui kira-kira 35 saudaranya yang kesemuanya tinggal di blok pangsapuri yang sama di Derna masih hidup selepas menghubungi pasukan penyelamat tempatan.

“Rumah itu telah musnah tetapi keluarga saya berjaya keluar sebelum keadaan menjadi lebih teruk. Mereka selamat sekarang,” katanya.

Pekerja penyelamat Kasim Al-Qatani memberitahu BBC Newsnight bahawa tiada air minuman bersih di Derna, dan kekurangan bekalan perubatan.

Tambahnya, satu-satunya hospital di Derna tidak lagi boleh lagi menerima pesakit kerana terdapat lebih 700 mayat di situ.

Libya berada dalam huru-hara politik sejak Muammar Gaddafi digulingkan dan dibunuh pada 2011 – menyebabkan negara kaya minyak itu berpecah, dengan kerajaan sementara yang diiktiraf antarabangsa beroperasi dari ibu negara, Tripoli, dan satu lagi di timur. Wartawan Libya Abdulkader Assad berkata kekeliruan mengenai perkara ini menghalang usaha menyelamat.

“Anda mempunyai orang yang menjanjikan bantuan tetapi bantuan itu tidak datang,” katanya kepada BBC. “Tiada pasukan penyelamat, tiada penyelamat terlatih di Libya. Sepanjang 12 tahun segala-galanya adalah mengenai peperangan.”

Tetapi di sebalik perpecahan, kerajaan di Tripoli telah menghantar pesawat dengan 14 tan bekalan perubatan, beg mayat dan lebih 80 doktor dan paramedik.

Brian Lander, timbalan pengarah kecemasan di Program Makanan Sedunia PBB, berkata organisasi itu mempunyai bekalan makanan untuk 5,000 keluarga.

Derna, kira-kira 250km timur Benghazi terletak di tepi pantai, dikelilingi oleh bukit berhampiran kawasan subur Jabal Akhdar.

Laman web berita Al-Wasat berkata bahawa kegagalan untuk membina dan menyelenggara infrastruktur dengan betul di Derna selepas konflik bertahun-tahun menjadi antara punca kepada angka kematian yang tinggi.

SUMBER : BBC

Related Articles

Back to top button