PalestinSemasa

Israel pertimbang ganti pekerja Palestin dengan buruh asing

Pihak berkuasa Israel sedang merangka rancangan yang bertujuan menggantikan pekerja Palestin di Israel dengan pekerja asing, lapor media Israel.

Menurut penyiar awam KAN, rancangan itu dijangka dilaksanakan pada 2024 untuk mengurangkan pergantungan kepada buruh Palestin.

Pelan itu ditetapkan untuk dibentangkan kepada Kabinet ekonomi Israel dalam masa dua minggu, kata penyiar itu.

Di bawah rancangan itu, Israel berusaha membawa kira-kira 80,000 pekerja dari pelbagai negara, terutamanya dari Asia, untuk pekerjaan dalam sektor pembinaan dan pertanian. KAN melaporkan bahawa Israel akan mencari 25,000 pekerja dari Sri Lanka, 20,000 dari China, 17,000 dari India, 13,000 dari Thailand dan 6,000 dari Moldova.

Pelan itu, bagaimanapun, memerlukan menandatangani perjanjian dengan negara-negara ini dan mengadakan perbincangan mengenai syarat-syarat kerja sebelum ia berkuat kuasa, kata penyiar awam Israel itu.

Menurut angka rasmi Israel, sebelum peristiwa 7 Oktober dan serangan Israel yang dahsyat terhadap Gaza, kira-kira 150,000 rakyat Palestin dari Tebing Barat yang dijajah dan sekitar 18,500 yang lain dari Gaza pernah bekerja di Israel dan wilayah yang didudukinya.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button