PalestinSemasa

Kenakan boikot akademik ke atas israel : pakar pendidikan

Pada 11 Oktober, Tentera Udara Israel dengan bangganya mengeluarkan video serangannya terhadap Universiti Islam Gaza, institusi pengajian tinggi tertua di kawasan itu, yang dibina pada 1978.

Pengeboman itu mengakibatkan kemusnahan empat bangunan di kampus dan kerosakan besar pada peralatan universiti, makmal dan perabot. Itu mesej jelas tentang motif serangan israel ke atas Gaza – Institusi pendidikan Palestin mesti dimusnahkan.

Pada awal November, serangan udara mensasarkan Universiti Al Azhar, universiti kedua terbesar di Gaza, diikuti dengan kemusnahan Universiti Al Quds akhir bulan itu.

Israel mewajarkan serangan ini dengan mengatakan ia sebagai tindak balas terhadap dakwaan penggunaan infrastruktur awam oleh kumpulan bersenjata Palestin bagi melindungi “kem latihan tentera.” Ini adalah alasan yang digunakan tanpa bukti sokongan untuk turut menghalalkan kemusnahan hospital, sekolah, bangunan awam dan infrastruktur lain di Gaza.

Tetapi sejak awal Disember, pembohongan israel semakin terdedah. Malah, tentera darat israel mula menduduki dan menggunakan bangunan universiti Palestin sebagai pangkalan tentera, sebelum meletupkannya di hadapan kamera.

Tentera Israel kemudian berkongsi video mereka melakukan jenayah menghancurkan infrastruktur pendidikan tinggi Palestin dalam talian.

Contohnya, kes Fakulti Perubatan Universiti Islam pada Disember, dan baru-baru ini kemusnahan Universiti Israa di Kota Gaza. Bangunan Israa, juga menempatkan 3,000 artifak yang dirompak oleh tentera israel, digunakan sebagai pusat soal siasat dan penembak tepat yang mensasarkan orang awam di kawasan berhampiran, sebelum diletupkan.

Pemusnahan sistematik pusat pendidikan Palestin (sebuah proses yang disebut oleh ulama Palestin oleh Karma Nabulsi sebagai “scholasticide”) dan serangan ke atas ruang pengetahuan dan budaya Palestin (yang disebut oleh para sarjana sebagai “epistemicide”) adalah ciri penjajah.

Di Tebing Barat, israel telah menekan sistem pendidikan Palestin dengan menyerang pelajar, kakitangan pendidikan, sekolah dan universiti selama beberapa dekad. Sekolah-sekolah, universiti, pelajar dan kakitangan di Gaza juga telah dikenakan layanan yang sama sehingga sehingga ia semakin buruk bermula pada tahun 2005.

Serangan terbaru israel ini telah melepasi ambang imaginasi. Angka-angka itu mengerikan. Menurut Pemantau Hak Asasi Manusia Euro Med dan Kementerian Pengajian Tinggi Palestin, 94 ahli akademik, 4,327 pelajar, 231 guru dan pentadbir telah terbunuh sejak 7 Okt.

Semua bangunan universiti di Gaza telah musnah sepenuhnya atau sebahagiannya. Kira-kira 281 sekolah awam dan 65 sekolah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah musnah atau rosak sepenuhnya. Dengan kata lain, ruang pendidikan Palestin di Gaza telah dilenyapkan, sehingga apabila pembunuhan beramai-ramai berakhir, Palestin tidak akan ada lagi sistem pendidikan.

Ahli akademik Palestin telah menjemput rakan-rakan mereka di luar negara untuk mengambil tindakan terhadap pembunuhan beramai-ramai dan kemusnahan institusi pendidikan.

Tetapi bagaimanakah ahli akademik Israel bertindak balas terhadap pembunuhan rakan sekerja mereka dan kemusnahan infrastruktur pendidikan yang tidak pernah berlaku sebelum ini? 

British Society for Middle Eastern Studies (BRISMES) telah melaporkan bagaimana sejak permulaan serangan pada Oktober, institusi akademik Israel telah menindas kebebasan akademik dan kebebasan bersuara dengan menggantung, menyiasat dan mengusir pelajar kerana menyatakan solidariti terhadap rakyat Palestin.

Di samping itu, Universiti Hebrew telah mengeluarkan surat awam yang berpotensi mencetuskan keganasan lisan dan fizikal terhadap Nadera Shalhoub-Kovorkian, seorang profesor Palestin yang menandatangani petisyen untuk menyokong gencatan senjata di Gaza.

Sementara itu, Kolej Akademik David Yellin menggantung Nurit Peled Elhanan, seorang profesor Yahudi dan pemenang Hadiah Sakharov, kerana mengkritik perbandingan antara Hamas dan Nazi dalam sembang Whatsapp rakan sekerja.

Ini adalah sebahagian daripada trend sejarah keterlibatan institusi akademik Israel dengan penindasan dan perampasan hak rakyat Palestin, baik di dalam Israel mahupun di wilayah Palestin yang dijajah.

Universiti di Israel bekerjasama dalam pembangunan senjata, doktrin ketenteraan dan wacana ideologi yang memudahkan dan menormalkan pembersihan etnik dan pembunuhan beramai-ramai penduduk Palestin.

Joel Roskin, seorang ahli geografi di Universiti Hebrew dan seorang “pakar geolokasi” yang bekerja dengan tentera Israel, menulis artikel pendapat di Jerusalem Post yang menyokong pengurangan penduduk Gaza. dan pengusiran rakyat Palestin ke Sinai sebagai “penyelesaian kemanusiaan.”

Salah seorang rakannya, Meir Masri, yang mengajar politik dan hubungan antarabangsa di Universiti Hebrew, baru-baru ini menulis bahawa Gaza mesti dimusnahkan dan “diratakan ke tanah.”

Jadi apa yang boleh dilakukan?

Di peringkat institusi antarabangsa, UNESCO harus menghormati Hari Pendidikan Antarabangsa dengan mengambil langkah konkrit bagi melindungi hak asasi manusia untuk pendidikan pelajar dan kakitangan Palestin, dan lebih luas lagi kewujudan sektor pendidikan Palestin yang berada di bawah ancaman penghapusan di Gaza.

Ia juga harus segera mengeluarkan Israel daripada menjadi negara anggota. Langkah ini sememangnya telah diambil oleh kumpulan serantau UNESCO pada tahun 1974 , pada tahun yang sama di mana organisasi itu mengeluarkan “Cadangan berkenaan Pendidikan untuk Pemahaman, Kerjasama dan Keamanan Antarabangsa serta Pendidikan yang berkaitan dengan Hak Asasi Manusia dan Kebebasan Asas”. Walau bagaimanapun, ia telah dibatalkan beberapa tahun kemudian.

Di peringkat institusi individu dan akademik, dunia harus menghormati seruan rakan-rakan Palestin untuk memboikot sepenuhnya institusi akademik Israel dengan mempergiatkan usaha boikot sedia ada.

Ini adalah satu-satunya alat konkrit yang ada untuk bertindak segera bagi menghalang usaha penjajah israel untuk memadamkan budaya, ingatan dan kehadiran Palestin di Gaza seperti yang dicadangkan oleh Nicola Perugini seorang Pensyarah Kanan dalam Perhubungan Antarabangsa di Universiti Edinburgh. Beliau juga merupakan pengarang bersama The Human Right to Dominate (2015) dan Human Shields. A History of People in the Line of Fire (2020).

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button