PalestinSemasa

Liputan berat sebelah Barat mengenai perang Israel ke atas Gaza

Menerbitkan dakwaan yang tidak berasas, menceritakan hanya satu sisi cerita, dan menggambarkan rakyat Palestin sebagai objek di tangan Hamas adalah kesalahan tidak profesional yang dilakukan media Barat semasa membuat liputan konflik antara Israel dan Hamas, kata pakar media dan wartawan Arab.

Pakar dan wartawan yang bercakap dengan Al Jazeera berkata kecondongan memihak kepada Israel secara sistemik merosakan  kredibiliti agensi berita yang dianggap “arus perdana” di mata orang Arab dan dunia.

Memandangkan organisasi media Barat “menyalahkan warga Palestin” dan “menghalalkan pencabulan undang-undang antarabangsa oleh Israel” ketika Israel mengebom Gaza, jelas sekali bahawa konteks trauma yang dialami rakyat Palestin sejak 75 tahun lalu telah diabaikan, kata pakar. 

Sebelah pihak

Israel melancarkan pengeboman tanpa henti ke atas Gaza yang telah membunuh lebih 8,000 orang, kira-kira 40 peratus daripadanya adalah kanak-kanak.

Ia juga memusnahkan sektor kesihatan Gaza dan meratakan sebahagian besar infrastrukturnya, mengukuhkan kepungan israel dengan memotong bahan api, air dan makanan – perbuatan yang mungkin berjumlah jenayah perang di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata rakyat Palestin di Gaza berdepan risiko pembunuhan beramai-ramai.

Wartawan Barat telah pergi ke Israel di mana mereka melaporkan secara meluas tentang kesedihan keluarga Israel, tetapi Israel tidak membenarkan wartawan asing memasuki Gaza, yang bermakna mereka kehilangan aspek penting dalam berita itu.

“Jika anda tidak tinggal di Gaza, jika anda tidak mendengar doa rakyat Palestin apabila mereka kehilangan orang tersayang, jika anda tidak belajar tentang kisah hidup orang tersayang [yang telah dibunuh] … maka liputan [Gaza] tidak akan sama [seperti liputan Israel],” Taghreed El-Khodary, seorang penganalisis Gaza, memberitahu Al Jazeera dari rumahnya di Belanda.

Ini bermakna  mereka bukan hanya meliputi naratif Israel, tetapi mereka menyebarkan naratif Israel.

Trauma

Kebanyakan penduduk di Gaza adalah anak-anak atau keturunan Palestin yang diusir dari tanah air mereka semasa pembentukkan negara haram Israel pada tahun 1948 – satu peristiwa yang diperingati setiap tahun sebagai “Nakba” atau malapetaka.

Kumpulan hak asasi merujuk Gaza, di mana 2.3 juta orang dihimpit ke dalam sebidang tanah hanya 41 km panjang dan 10 km lebar, sebagai “penjara terbuka” terbesar di dunia.

“Anda tidak mendengar perkataan ‘mangsa’ [merujuk kepada rakyat Palestin] seperti yang anda dengar [apabila ada laporan] tentang pihak Israel,” jelas El-Khodary.

Daripada membuat liputan mengenai jumlah korban manusia di Gaza, banyak rangkaian media Barat sama ada merujuk kepada rakyat Palestin yang terbunuh sebagai angka atau menggemakan propaganda Amerika dan Israel – “hak Israel untuk mempertahankan” dirinya dan Hamas menggunakan orang awam di Gaza sebagai “perisai manusia”.

Menurut undang-undang antarabangsa, Israel adalah kuasa penjajah di Tebing Barat dan Gaza. Selama beberapa dekad, ia telah membina dan mengembangkan penempatan haram di situ. Ia telah mengekalkan pengepungan yang menyesakkan sejak 2007.

Amnesty International telah menunjukkan apa yang disebutnya sebagai “bukti jenayah perang apabila serangan Israel menghapuskan seluruh keluarga di Gaza”. Imej satelit menunjukkan seluruh kawasan kejiranan di Gaza yang telah diratakan.

“Double standard” ini mencerminkan kecenderungan organisasi media Barat untuk menggambarkan tahap orang Islam dan Arab sebagai “kurang daripada manusia”, kata Arwa Damon, bekas wartawan CNN.

Rakyat Palestin yang dijemput untuk bercakap dengan saluran berita Barat sering ditanya sama ada mereka “mengutuk Hamas”, manakala tetamu Israel jarang diminta untuk mengutuk dasar apartheid kerajaan mereka di Tebing Barat atau pengepungan dan pengeboman Gaza, pakar memberitahu Al Jazeera.

“Dalam setiap laporan [berita Barat], mereka terus menyebut bahawa Hamas adalah kumpulan pengganas,” kata El-Khodary. “Tetapi bagaimana pula dengan menyebut apa yang Israel lakukan? Ia melanggar undang-undang antarabangsa, ia melakukan pembunuhan beramai-ramai. Ia telah mengenakan sistem apartheid [di Tebing Barat]. Ia telah mengenakan sekatan 16 tahun ke atas Gaza.”

“Di mana konteksnya? Hanya Hamas [kumpulan pengganas yang ditegaskan] dan itulah satu-satunya konteks yang mereka berikan kepada kami di sini.”

Sokong kekejaman

Dakwaan tidak berasas yang dibuat oleh pihak Israel telah dilaporkan di muka depan media Barat, menurut pakar Al Jazeera yang bercakap dengannya. Contoh terbaru ialah dakwaan yang sering dilaporkan bahawa Hamas “memancung 40 bayi”.

Walaupun tiada bukti, dakwaan itu dilaporkan oleh The Independent, CNN, Fox News dan New York Post.

Malah Presiden Amerika Syarikat Joe Biden berkata dia telah melihat gambar bayi yang dipotong-potong pada 12 Oktober. Rumah Putih kemudian menolak komennya , mengatakan Biden tidak melihat imej sedemikian, dan bahawa dia telah melihat laporan berita.

Dakwaan itu – dan dakwaan lain yang tidak berasas seperti pejuang Hamas merogol ratusan wanita Israel – adalah satu percubaan untuk mendapatkan sokongan awam bagi tindak balas ketenteraan Israel di Gaza, kata Lina Mounzer, seorang penulis dan pengkritik Lubnan yang telah menulis untuk organisasi berita utama Barat.

Walaupun laporan Amnesty International menyimpulkan bahawa kanak-kanak terbunuh dalam serangan Hamas, pihak berkuasa Israel, wartawan Barat mahupun kumpulan hak asasi manusia tidak menemui sebarang bukti “bayi yang dipenggal”.

“Apabila [cawangan Barat] memberi tumpuan kepada dakwaan 40 bayi yang dipenggal dan wanita dirogol beramai-ramai, maka mereka telah membenarkan kekejaman serangan balas Israel,” kata Mounzer kepada Al Jazeera.

“Bagaimana lagi anda kata ia mempertahankan diri apabila [Israel] mengebom kem tahanan?”

Dipecat kerana empati

Walaupun beberapa wartawan di Barat mungkin ingin membuat laporan yang lebih teliti, ramai sebenarnya takut kehilangan mata pencarian dan kerjaya mereka jika mereka bersuara menentang kecenderungan pro-Israel rangkaian mereka, kata Layla Maghribi, seorang wartawan bebas British berketurunan Palestin-Syria.

Rakan sekerja Arab bukan Yahudi, katanya kepada Al Jazeera, telah diarahkan oleh saluran berita mereka untuk tidak menghadiri sebarang demonstrasi atau menyiarkan apa-apa di media sosial yang menunjukkan dia berempati dengan rakyat Palestin.

Rakan sekerja Yahudinya, lanjutnya, benci bahawa dia tidak boleh memberitahu pembacanya tentang jumlah sebenar mangsa dalam pengeboman Israel ke atas Gaza.

“Rakan sekerja Yahudi saya berasa malu dengan liputan editornya mengenai konflik itu. Iaitu, jika anda boleh memanggilnya konflik. Ia satu pembunuhan beramai-ramai,” kata Maghribi.

Wartawan lain yang tidak melaporkan konflik telah dipecat kerana komen atau tindakan yang membayangkan empati terhadap mangsa di Gaza.

Michael Eisen, seorang wartawan Yahudi yang bekerja di jurnal saintifik sumber terbuka eLife, berkata dia kehilangan pekerjaannya kerana berkongsi tajuk utama di X (dahulunya Twitter) dari laman web berita satira AS The Onion.

Wartawan di BBC difahamkan telah membantah cara penyiar United Kingdom menggambarkan perang di Gaza.

Walaupun BBC telah menggunakan perkataan seperti “pembunuhan beramai-ramai”, “pembunuhan” dan “kekejaman” apabila menggambarkan serangan Hamas ke atas Israel, ia mengelak daripada menggambarkan pengeboman Israel ke atas Gaza dengan cara yang negatif .

Maghribi berkata beliau percaya intimidasi terhadap wartawan dan kegagalan saluran arus perdana untuk memanusiakan rakyat Palestin menyebabkan dunia berbahasa Arab dan diaspora Arab di Barat semakin kehilangan kepercayaan terhadap kredibiliti liputan media Barat.

“Kami bukan hanya menyaksikan kerosakan dalam kemanusiaan,” katanya. “Kami menyaksikan kerosakan dalam profesion.”

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button