DuniaInspirasiSyria

Rakyat Malaysia pertama terima Anugerah Nobel Keamanan

Sertai pemantau serangan senjata kimia kumpul bukti di Syria

BANGI: Baru-baru ini agensi antarabangsa pemantau bebas senjata kimia, Organisasi untuk Larangan Senjata Kimia (OPCW) secara rasminya menemui bukti-bukti baharu penggunaan senjata kimia oleh tentera Syria dalam perang saudara selama sedekad.

Tentera rejim Assad didakwa menggunakan gas beracun dalam tindakan ketenteraannya pada tahun 2018.  Serangan itu berlaku selepas puak pemisah menembak jatuh sebuah jet Russia di lokasi yang sama. Kejadian pada Februari 2018 berlaku lima tahun selepas Syria menolak penggunaan senjata kimia.

Pada tanggal 12 April 2021, OPCW mengeluarkan penemuan laporan kedua oleh Pasukan Penyiasatan dan Pengenalannya (IIT), menyatakan, ” sekurang-kurangnya satu silinder gas klorin yang mematikan telah dijatuhkan pada malam 4 Februari. Ia tersebar di kawasan yang luas,  dan melecur pada badan sekurang-kurangnya 12 orang awam Syria.

Opcw LogosBukti penemuan OPCW, itu turut dibantu oleh Mohd Nasarudin Mohd Yusof seorang rakyat Malaysia yang menjadi sebahagian elemen untuk OPCW,  menjadi penerima hadiah Nobel Keamanan pada tahun 2013. Pasukan OPCW itu dianggotai oleh bekas anggota Angkatan Bersenjata Malaysia, pada tahun 2011.

Anugerah ini diwujudkan pada tahun 1895. Ia diberikan kepada orang (atau organisasi) yang telah melakukan sebahagian besar untuk “persaudaraan antara negara-negara, untuk penghapusan atau pengurangan pasukan tetap dan untuk mengadakan dan mempromosikan kongres perdamaian”. Ia diberikan oleh jawatankuasa yang dipilih oleh Parlimen Norway (Stortinget).

Pesara Leftenan Kolonel ATM, berusia 52 tahun itu tidak pernah bermimpi mendapat peluang untuk mengibarkan Jalur Gemilang dengan anugerah Nobel Keamanan 2013, atas kerja-kerja di organisasi antara kerajaan yang memastikan negara anggota mematuhi Konvensyen Senjata Kimia, iaitu melarang penggunaan senjata kimia dan melakukan kebinasaan

Hadiah Keamanan Nobel kepada OPCW terdiri daripada pingat, diploma, dan hadiah wang tunai sekitar 900,000 euro (~ RM3,77 juta).

“Apabila anda bekerja di luar negara, tidak kira betapa kecil tugas anda, anda sebenarnya membawa bendera negara,” kata Nasarudin.

Tambahan lagi, beliau berharap kemenangan pasukannya akan merangsang anak muda Malaysia untuk mencapai impian negara untuk memenangi Hadiah Nobel dalam kemajuan budaya dan/atau saintifik.

“Saya tidak memenangi hadiah Nobel untuk pencapaian individu. Saya menerimanya bersama organisasi, untuk kerja-kerja keseluruhan pasukan,”

Mohd Nasarudin Mohd Yusof – Peace Post

Nasarudin berkata pada mulanya agak sukar untuk beliau membuat keputusan berpindah ke Belanda.

“Peluang seperti ini hanya datang sekali dalam seumur hidup, jadi saya memutuskan untuk tidak melepaskannya,” kata Leftenan-Kolonel bersara ini.

Mohd Nasarudin at OCPW in The Hague, Netherlands.Hadiah Nobel Keamanan ini telah diberikan beberapa bulan selepas serangan kimia Ghouta di Syria, di mana dua kawasan yang dikuasai pembangkang di pinggir bandar sekitar Damsyik diserang oleh roket yang mengandungi sarin agen kimia. Sarin adalah ejen perang kimia buatan manusia yang dikelaskan sebagai agen saraf – agen perang kimia yang paling toksik dan cepat bertindak.

Syria, chemical weapons and the limits of international law

“Senjata kimia kemudiannya digunakan untuk berkali-kali oleh kedua-dua negeri dan pengganas”, – Jawatankuasa Nobel Norway.

Sejak tahun 1997, OPCW telah melalui pemeriksaan, pemusnahan, dan dengan cara lain, berusaha untuk melaksanakan konvensi tersebut. Ini juga merupakan perjanjian perlucutan senjata yang paling berjaya yang menghilangkan seluruh kelas senjata pemusnah besar-besaran.

Lebih daripada 98% daripada semua stok senjata kimia yang dinyatakan telah musnah di bawah pengesahan OPCW.

Nasarudin berkata, dia dan pasukannya di OPCW berperanan dalam membantu siasatan PBB yang membawa kepada Resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) 2118. Ini diadopsi sebulat suara pada 27 September 2013, dan resolusi tersebut menetapkan Kerangka Kerja Penghapusan Senjata Kimia Syria semasa Sipil Syria Perang.

Di bawah resolusi tersebut, Syria mempunyai waktu hingga pertengahan 2014 untuk menghancurkan gudang senjata kimianya dan resolusi tersebut juga menggariskan rancangan untuk peralihan. Walaupun terdapat beberapa ceguk

Bashar al-Assad trained as a doctor. How did he become a mass murderer? | Ranjana Srivastava | The Guardianan, OPCW melaporkan bahawa kemusnahan itu banyak berlaku mengikut jadual.

The OPCW and Chemical Weapons: Towards Criminal Liability? | Clingendael spectator

Namun, pada 12 April 2021, OPCW mengeluarkan penemuan laporan kedua oleh Pasukan Penyiasatan dan Pengenalpastiannya (IIT), dengan mengatakan bahawa “sekurang-kurangnya satu silinder” gas klorin mematikan telah dijatuhkan pada malam 4 Februari, menyebarkan ” di kawasan yang luas ”dan mempengaruhi sekurang-kurangnya 12 orang Syria di darat.

Oleh itu, pertarungan berterusan tetapi dengan Nasarudin menerajui, kami bangga dengan peranan rakyat Malaysia dalam membantu orang yang tidak bersalah yang diganas oleh perang.

Oleh Arif Ikhwan – Pelatih Fakulti Filem, Teater dan Animasi

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button