Covid19Semasa

Selepas COVID-19, epidemik ‘Black Fungus’ membawa maut pula serang India

Dialami pesakit COVID-19 dan mereka yang telah pulih

NEW DELHI: Banyak negeri di seluruh India telah mengisytiharkan mereka diserang wabak epidemik “black fungus” , dan jangkitan itu dialami oleh pesakit yang pulih daripada penyakit Covid-19.

Ketika India bergelut dengan gelombang kedua maut COVID-19 kes jangkitan fungus atau kulat yang jarang-jarang ditemui atau nama saintifiknya “mucormycosis” merebak di beberapa negara, sekaligus menambah kerisauan sistem kesihatan negara itu.

Berikut maklumat mengenai mucormycosis, pendapat daripada pakar kesihatan serta bukti saintifik mengenai sebab yang boleh mendorong peningkatan kes itu baru-baru ini.

Apakah black fungus?

`Black fungus’, juga dikenali sebagai `mucormycosis, iaitu jangkitan kulat, yang baru-baru ini dijumpai pada pesakit COVID-19 yang mengalami imuniti yang terganggu. Penyakit ini mengakibatkan cacat dan dalam beberapa kes, malah terbukti boleh membawa maut.

Penyakit yang mengancam nyawa ini telah menjangkiti banyak pesakit COVID-19 termasuk mereka yang telah sembuh.

Penyakit ini mempunyai kaitan rapat dengan diabetes dan keadaan yang membahayakan sistem imun. Pakar mengatakan bahawa penggunaan yang berlebihan semasa pandemik COVID-19 ubat-ubatan tertentu yang menekan sistem imun manusia boleh menyebabkan lonjakan.

Data dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit A.S., menunjukkan bahawa pesakit yang menghidap `black fungus’  mempunyai kadar kematian 54%, yang boleh berbeza-beza bergantung kepada  keadaan pesakit dan bahagian tubuh yang terjejas.

Negeri di seluruh India telah melaporkan lebih daripada 5,000 kes penyakit yang jarang berlaku dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kebanyakannya pada orang yang dijangkiti COVID-19 atau pulih daripada penyakit itu.

Vaccination for 18-44 age group to be halted in Delhi from today,' says Kejriwal; asks govt to ramp up production | Hindustan Times

“Pada hari Isnin terdapat hampir 500 pesakit kulat hitam di ibu kota tetapi kekurangan ubat. Seseorang pesakit memerlukan empat hingga lima suntikan setiap hari, dan pada masa ini kami memerlukan 2,000 suntikan setiap hari tetapi hanya menerima 400 hingg 500. ” – Ketua Menteri Delhi, Arvind Kejriwal

Adakah berjangkit?

Penyakit ini tidak menular, yang bererti tidak dapat merebak daripada hubungan antara manusia atau haiwan. Tetapi ia merebak daripada spora jamur yang terdapat di udara atau di persekitaran, yang hampir mustahil untuk dielakkan.

“Bakteria dan kulat sudah ada di tubuh kita, tetapi mereka diperiksa oleh sistem kekebalan tubuh.  Apabila sistem kekebalan tubuh turun kerana rawatan barah, diabetes atau penggunaan steroid, maka organisma ini mendapat kelebihan dan mereka membiak. ” – K Bhujang Shetty, Ketua Narayana Nethralaya (sebuah hospital mata khusus)

COVID-19 telah dikaitkan dengan pelbagai jangkitan bakteria dan kulat sekunder, tetapi  pakar mengatakan gelombang kedua COVID-19 di India telah mewujudkan persekitaran yang sempurna untuk mucormycosis membiak. – Daily Sabah

Oleh : Pelatih Fakulti Filem, Teater dan Animasi UiTM – Arif Ikhwan

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button