DuniaSemasa

Turkiye lancar dua buku sempena ulang tahun Hagia Sophia kembali menjadi masjid

ISTANBUL : Turkiye akan melancarkan dua buku mengenai Masjid Besar Hagia Sophia Istanbul, sehari sebelum ulang tahun ke-2 pembukaan semula untuk umat Islam laksanakan ibadah.

Satu dokumentari berjudul “Hagia Sophias of Türkiye” akan ditayangkan, dan tajuk kedua-dua buku tersebut adalah “Architectural Features of the Magnificent Hagia Sophia” dan “The Never-Stopping Agenda of the Presidency’s Communication Centre: From the Hagia Sophia Museum to the Hagia Sophia Grand Mosque” diterbitkan.

Buku-buku itu memperincikan ciri-ciri seni bina masjid, dan reaksi orang Turki terhadap pengumuman tersebut, menurut Direktorat Komunikasi Türkiye dalam satu kenyataan.

Menulis mukadimah buku mengenai ciri seni bina monumen ikonik itu, Presiden Türkiye Recep Tayyip Erdogan menyentuh tentang kepentingan bersejarah pembukaan Masjid Besar Hagia Sophia, dengan berkata:

“Kembalinya Hagia Sophia sebagai masjid adalah impian yang menjadi kenyataan bukan sahaja untuk negara Turki tetapi untuk semua umat Islam di seluruh dunia.”

“Dengan ciri-ciri sejarah, agama dan budayanya, Masjid Besar Hagia Sophia adalah tindak balas terbaik terhadap Islamofobia, yang semakin meningkat khususnya di Eropah, dan membenci jenayah yang dilakukan terhadap umat Islam di seluruh pelusuk dunia,” tambahnya.

Dalam dokumentari tersebut, sejarah dan kisah sembilan masjid Hagia Sophia di bandar berbeza Anatolia, termasuk Masjid Besar Hagia Sophia di İstanbul, akan diceritakan.

Pada 10 Julai 2020, mahkamah Turki membatalkan dekri Kabinet 1934 yang telah menjadikan Hagia Sophia sebagai muzium, membuka jalan untuk digunakan semula sebagai masjid selepas dihentikan selama 86 tahun.

Kegemilangan monument itu dikembalikan susulan umat Islam telah mula menunaikan solat Jumaat yang pertama di situ pada 24 Julai 2020 lalu.

Pada tahun 1985, Hagia Sophia telah dimasukkan ke dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO. Ia adalah antara destinasi pelancongan utama Türkiye dan tetap dibuka untuk pelawat domestik dan asing.

Related Articles

Back to top button