Dunia

Ribuan tandatangan petisyen tuntut keadilan buat remaja Islam yang diserang di New Zealand

WELLINGTON : Ribuan orang telah menandatangani petisyen menuntut keadilan bagi seorang pelajar Islam di New Zealand yang telah ditanggalkan tudungnya secara paksa dalam dakwaan jenayah kebencian.

Hoda al-Jamaa, 17, mengalami gegaran otak Rabu lalu apabila tudungnya ditanggalkan oleh tiga gadis di Sekolah Menengah Perempuan Otago di Dunedin.

“Dua daripada kanak-kanak perempuan itu menahan saya dan seorang memukul saya dan selepas saya jatuh ke tanah, dia … masih memukul di bahagian muka dan badan saya. Saya sedang menunggu guru menolong saya,” kata Jamaa kepada media tempatan RNZ.

Dia berkata sekumpulan perempuan itu merakam kejadian tersebut, dan video itu kini telah dikongsi dengan pelajar lelaki dan perempuan lain di sekolah itu. Dia menambah bahawa pelaku cuba melakukan perkara yang sama kepada dua rakannya.

“Tudung saya … adalah budaya dan agama saya. Tudung saya adalah segala-galanya untuk saya dan saya suka tudung saya malah gadis-gadis lain turut  suka tudung mereka.”

Polis tempatan berkata mereka telah mengenal pasti gadis yang terlibat dalam kejadian itu dan telah menjalankan siasatan.

“Perbalahan ini telah menyebabkan keresahan dan kesusahan yang ketara terhadap keluarga mereka, dan masyarakat Islam yang lebih luas,” memetik kata polis.

“Keganasan atau tingkah laku mengancam termasuk apa-apa yang melibatkan kebencian, permusuhan atau prasangka mengenai kaum, kepercayaan, orientasi seksual, identiti jantina, ketidakupayaan atau umur adalah tidak boleh diterima.”

Sekolah itu mengeluarkan kenyataan panjang mengatakan ia “tidak bertolak ansur dengan komen yang tidak baik, perkauman, buli atau sebarang bentuk diskriminasi lain”.

Insiden itu mencetuskan perhatian media tempatan dan antarabangsa, dengan petisyen menggesa keadilan dan telah menerima hampir 60,000 tandatangan dalam masa dua hari.

Beberapa pengguna media sosial berkongsi tanda pagar #JusticeforHoda untuk mengetengahkan insiden berkenaan dan mengutuk Islamofobia di negara itu.

“Kita perlu mengubah minda pertimbangan segera ini. Ajar rakan-rakan, anak-anak, ibu bapa, keluarga kita bahawa memakai tudung, menjadi Muslim, atau menjadi apa-apa selain kulit putih secara umum, tidak sama dengan ancaman atau berbeza daripada orang lain.”

-AGENSI

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button