Semasa

Lori treler bertembung 3 kereta, 10 maut 7 cedera

SUBANG JAYA : Kemalangan kenderaan membabitkan tiga kereta dan sebuah lori treler berlaku malam semalam di kawasan Rehat Dan Rekreasi (R&R) USJ arah Shah Alam di Lebuhraya Elit, mengorbankan sepuluh orang, dua orang dewasa dan lapan kanak-kanak adalah antara mangsa.

Kemalangan itu melibatkan dua kereta Proton Wira, sebuah kereta Perodua Axia dan sebuah lori treler, menurut Pengarah Jabatan Bomba & Penyelamat Selangor Norazam Khamis.

Beliau menyatakan bahawa selepas mendapat panggilan kecemasan pada 11.42 malam, sepasukan 12 anggota bomba dari Subang Jaya dan Puchong pergi ke kawasan itu.

“Terdapat 17 orang terbunuh dalam bencana itu, dengan 10 daripadanya disahkan maut. Seorang lelaki dan seorang wanita terbunuh, manakala baki lapan mangsa adalah kanak-kanak, lima lelaki dan tiga perempuan,” katanya hari ini dalam satu kenyataan.

Norul Naziah Buyong, 37, dan lapan anaknya, serta seorang juruteknik bernama Mohamad Rahimibin Rolex, 27, terbunuh, menurut Norazam.

Muhammad Raid Fathi Abd Razak, 10 bulan, Puteri Nur Ain Syalwana Abd Razak, tiga, Muhammad Hidayat Hakimie Abd Razak, tujuh, Muhamad Rolkaizat Rezky Abd Razak, sembilan,  Muhamad Aizat Syazwan Abd Razak, sepuluh, Puteri Hidayah Abd Razak, dua belas, Razatul Aliah Abd Razak, enam belas, dan Muhamad Razarul Semua mayat dibawa ke Hospital Shah Alam di Shah Alam.

“Abd Razak Majit, pasangan Norul Naziah, cedera, begitu juga sepupu mereka Mimie Nafiesa Abdullah, 19, Ihyat Sufi Shokip, dan Ummi Nasuha Annuwar, masing-masing 20,” sambungnya.

Pemandu lori treler, Mohd Khairol Kamal Abdullah, 45, dan dua anak lelakinya, Haiqal Haziq, 19, dan Hafiey Hamziey, 14, yang dalam perjalanan bersamanya, melarikan diri dalam kemalangan itu tanpa sebarang kecederaan, menurutnya.

-AGENSI

Oleh Ummi Fatihah wartawan oelatih UiTM

Related Articles

Back to top button