Dunia

69 juta rakyat negara Arab alami kekurangan zat makanan pada 2020 : PBB

KAHERAH : Satu pertiga daripada penduduk di negara Arab dengan populasi 420 juta mengalami masalah kebuluran, menurut PBB pada Khamis, sambil menekankan bahawa 69 juta mengalami kekurangan zat makanan tahun lepas.

Dalam satu laporan, Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) badan dunia berkata sekitar tahun 2019 dan 2020, bilangan kekurangan zat makanan di dunia Arab meningkat sebanyak 4.8 juta orang kepada 69 juta, hampir 16 peratus daripada populasi.

“Peningkatan tahap kekurangan zat makanan telah berlaku di semua peringkat pendapatan, di negara yang terjejas akibat konflik dan juga bukan konflik,” kata FAO.

“Selain itu, hampir 141 juta orang tidak mempunyai akses kepada makanan yang mencukupi pada 2020 – peningkatan lebih daripada 10 juta orang sejak 2019.”

Ia berkata pandemik Covid-19 “membawa satu lagi kejutan besar,” dengan bilangan orang yang kurang zat makanan di rantau ini meningkat sebanyak 4.8 juta berbanding 2019.

Somalia dan Yaman yang dilanda konflik kekal sebagai negara yang paling teruk terjejas tahun lalu, dengan hampir 60 peratus rakyat Somalia kelaparan dan lebih 45 peratus rakyat Yaman kekurangan zat makanan.

“Yaman mempunyai prevalens anemia tertinggi pada 2020, menjejaskan 61.5 peratus wanita dalam usia reproduktif,” katanya.

FAO berkata kelaparan telah meningkat sebanyak 91.1 peratus di dunia Arab sejak dua dekad lalu.

“Kadar kebantutan (20.5 peratus) dan berat badan berlebihan (10.7 peratus) di kalangan kanak-kanak di bawah umur lima tahun adalah tinggi pada 2020,” kata FAO.

Mereka berkata obesiti dalam golongan dewasa, terutamanya di negara Arab yang lebih kaya, juga semakin meningkat.

“Anggaran tahun terkini bagi wilayah Arab menunjukkan bahawa 28.8 peratus daripada populasi dewasa mengalami obesiti, iaitu lebih dua kali ganda purata global 13.1 peratus.

“Negara berpendapatan tinggi mempamerkan prevalens obesiti dewasa tertinggi di rantau ini manakala negara berpendapatan rendah mempunyai tahap paling rendah.”

-AGENSI

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button