Semasa

7 juta kematian dalam setahun akibat pencemaran udara – WHO

GENEVA : Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memaklumkan bahawa pencemaran udara kini menjadi salah satu ancaman alam sekitar terbesar bagi kehidupan manusia, yang menyebabkan tujuh juta kematian dalam setahun.

Agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu juga mengatakan pihaknya memperkuat garis panduan kualiti udaranya setelah menyedari tindakan segera diperlukan.

Garis panduan baru berkenaan dengan bahan termasuklah ozon, nitrogen dioksida, sulfur dioksida dan karbon monoksida.

“WHO telah menyesuaikan hampir semua tahap garis panduan kualiti udara dan memberi amaran bahawa ia telah melebihi tahap baru yang dikaitkan dengan risiko yang signifikan terhadap kesihatan,” kata agensi itu.

Badan kesihatan PBB kini menganggap pencemaran udara setanding dengan kegiatan merokok atau diet yang tidak sihat.

Atas sebab itu, mereka mengeluarkan panduan baru yang lebih ketat yang mereka dakwa dapat menyelamatkan berjuta-juta nyawa.

Garis panduan ini bertujuan untuk melindungi orang ramai dari kesan buruk pencemaran udara dan digunakan oleh kerajaan sebagai rujukan untuk piawaian yang mengikat undang-undang.

Kali terakhir WHO mengeluarkan garis panduan kualiti udara adalah pada tahun 2005, yang memberi kesan yang besar terhadap dasar alam sekitar di seluruh dunia.

Namun, organisasi itu mengatakan dalam 16 tahun berikutnya, bukti yang lebih kukuh  menunjukkan bagaimana pencemaran udara mempengaruhi kesihatan pada tahap kepekatan yang lebih rendah daripada yang sebelumnya.

“Bukti yang diperoleh cukup untuk meluluskan tindakan untuk mengurangkan pendedahan penduduk terhadap pencemaran udara, tidak hanya di negara atau wilayah tertentu tetapi pada skala global,” kata WHO.

Garis panduan baru akan dikeluarkan menjelang sidang kemuncak iklim global COP26 yang akan diadakan di Glasgow dari 31 Oktober hingga 12 November.

Related Articles

Back to top button