InspirasiSemasa

Angkasawan wanita pertama Arab akan berlepas ke ISS pada 21 Mei

ANKARA: Angkasawan wanita pertama Arab Saudi akan berlepas ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) pada 21 Mei ini, selepas perjalanan ditangguhkan selama 2 minggu, lapor media Anadolu memetik agensi angkasa lepas AS NASA.

Rayyanah Barnawi, seorang penyelidik kanser payudara, bersama angkasawan lelaki Ali AlQarni, akan menjadi sebahagian daripada misi Axiom Space 2, yang akan dilancarkan pada kira-kira pukul 5:37 petang (waktu EDT) pada 21 Mei 2023, menurut NASA.

Misi 10 hari itu dirancang untuk berlepas dari Pusat Angkasa Kennedy di Florida pada 8 Mei, sebelum pelancarannya dijadualkan semula pada 21 Mei oleh NASA dan Axiom Space.

Kredit foto arabnews

Dua angkasawan Arab Saudi itu dijangka menyertai angkasawan Emiriah Arab Bersatu (UAE), Sultan Al Neyadi yang sedang dalam misi selama 6 bulan di ISS.

Angkasawan Peggy Whiston dan perintis perniagaan serta juruterbang John Shoffner juga akan menjadi sebahagian daripada misi Axiom Space 2.

Perjalanan ke kerajaan itu dilakukan hampir 40 tahun selepas ia menghantar warga pertamanya, Putera Sultan bin Salman, ke orbit dengan Pesawat Ulang-alik NASA bagi penginapan selama seminggu.

Mishaal Ashemimry, Ketua Penyelidikan Mikrograviti Suruhanjaya Angkasa Saudi. Kredit foto IG mashemimry

Mishaal Ashemimry, Ketua Penyelidikan Mikrograviti di Suruhanjaya Angkasa Saudi, berkata bulan lalu bahawa kerajaan itu sedang mempertimbangkan misi angkasa lepas jangka panjang.

“Kami mempunyai keinginan dan matlamat untuk mempunyai misi jangka panjang yang akan memanfaatkan persekitaran mikrograviti itu,” katanya.

“Itu pada asasnya yang kami ingin lakukan dengan program penerbangan angkasa lepas manusia ini”.

“Dengan berbuat demikian, kami akan melatih ramai angkasawan, kami akan melibatkan banyak entiti tempatan untuk melakukan banyak penyelidikan”.

“Kami juga akan mengukuhkan perkongsian penyelidikan antarabangsa kami dalam kerja pada mikrograviti yang merangkumi kesihatan manusia kepada sains fizikal,” tambahnya.

Dalam perjalanan ini, dua angkasawan Saudi akan menjalankan beberapa eksperimen sains yang diberikan kepada mereka oleh universiti yang berpangkalan di Saudi.

Bagi Rayyanah Barnawi pula, misi ke Stesen Angkasa Antarabangsa ini adalah suatu pengembaraan untuk mencari, meneroka dan mengambil bahagian dalam membina masa depan yang cerah untuk Arab Saudi.

“Ini adalah perjalanan Arab Saudi 🇸🇦 #نحو_الفضاء  demi sains dan kemanusiaan,” tulisnya di twitter peribadinya.

Related Articles

Back to top button