PalestinSemasa

AS abaikan ‘jenayah perang’ Israel di Gaza untuk politik domestik 

Kebimbangan berkenaan polisi domestik menyebabkan pegawai AS sengaja mengabaikan “jenayah perang” Israel di Gaza yang dikepung – dan menyekat perbezaan pendapat mengenai usul mempersenjatai negara itu – kata seorang bekas kakitangan kanan Jabatan Negara yang berhenti sebagai protes memberitahu agensi berita AFP.

Josh Paul mencetuskan kekecohan di Washington apabila beliau meletak jawatan bulan lalu, salah satu protes berprofil tinggi terhadap dasar AS dari dalam Jabatan Negara.

Dalam temu bual pada hari Rabu, beliau berkata walaupun ramai pegawai terganggu dengan tindakan tentera Israel ketika ia bertindak balas terhadap Hamas pada 7 Oktober, mereka menutup mata terhadap peraturan yang mengawal pemindahan senjata, yang menuntut pertimbangan sama ada senjata AS akan digunakan bagi melanggar undang-undang antarabangsa.

Sebagai bekas pengarah kongres dan hal ehwal awam di Biro Hal Ehwal Politik-Ketenteraan Jabatan Negara, Paul membantu menyelia pemindahan senjata kepada sekutu AS seperti Israel selama 11 tahun.

“Pendapat saya, Israel sedang melakukan jenayah perang di Gaza sekarang. Dan ia bukan hanya pendapat saya. Saya sebenarnya telah mendengar daripada pegawai kerajaan, termasuk pegawai yang dipilih di peringkat yang sangat kanan, yang berkongsi pendapat itu tetapi tidak bersedia untuk menyatakannya secara terbuka,” katanya.

Namun Amerika Syarikat terus membekalkan senjata “di mana ia jelas – dan seperti yang kita lihat – bahawa ia akan digunakan untuk membunuh begitu ramai orang awam,” katanya.

“Kritikan terhadap Israel sering dilihat sebagai landasan ketiga dalam politik Amerika, khususnya dalam Kongres,” kata Paul.

“Dan ini adalah penghalang kepada pegawai AS untuk keluar dan menyatakan secara terbuka apa yang mereka percaya secara tertutup.”

Pengeboman Israel ke atas wilayah Palestin, diikuti dengan pencerobohan darat telah membunuh lebih 11,500 orang, termasuk 4,710 kanak-kanak dan 3,160 wanita, menurut pihak berkuasa di Gaza.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button