Semasa

Banjir Terengganu, susut

361 orang dipindahkan

KUALA TERENGGANU :  Keseluruhan mangsa banjir di Terengganu hari ini berkurangan kepada 361 orang berbanding yang direkodkan 530 orang semalam.

Berdasarkan laporan harian banjir Jabatan Pengurusan Bencana Banjir Negeri Terengganu (JPBN), sehingga pagi ini sebanyak 12 pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di seluruh negeri melibatkan empat daerah iaitu Kuala Nerus, Dungun, Kuala Terengganu dan Marang.

Seramai 30 mangsa daripada lapan keluarga ditempatkan di sebuah PPS di Kuala Terengganu, 224 mangsa daripada 56 keluarga ditempatkan di enam PPS di Kuala Nerus, 81 mangsa dari 19 keluarga ditempatkan di empat buah PPS di Dungun manakala 26 mangsa daripada tujuh keluarga ditempatkan di sebuah PPS di Marang.

Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Terengganu, Leftenan Kolonel (PA) Che Adam A Rahman berkata, keadaan cuaca masih belum beransur pulih sepenuhnya dan semua penduduk di kawasan berisiko diminta sentiasa berjaga-jaga.

“Kawasan Kuala Terengganu dan Kuala Nerus pagi ini cuaca agak baik dengan mendung dan tiada hujan namun berdasarkan laporan Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) terdapat amaran jingga atau cuaca buruk dan waspada di Terengganu.

“Hujan lebat masih berlaku di beberapa kawasan di Kuala Terengganu, Kuala Nerus serta Hulu Terengganu sehingga awal pagi tadi dan difahamkan beberapa kawasan di Hulu Terengganu telah dinaiki air sedikit tetapi belum ada sebarang pemindahan penduduk,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu, katanya, paras air di beberapa sungai menaik kepada paras berjaga-jaga dan paras amaran seperti Sungai Penih di Felda Mengkawang; Sungai Nerus di Kampung Langkap dan Sungai Telemong yang melebihi 0.01 meter pada paras amaran manakala Sungai Kemaman di Kampung Air Putih melebihi paras amaran 0.04 meter.

“Maklumat awal diterima memaklumkan jambatan Teladas di kawasan Hulu Kemaman ditutup untuk kenderaan ringan buat masa ini dan akan dikemas kini dari masa ke masa.

“Selain itu, kita juga dimaklumkan kemungkinan akan ada pusat pemindahan dibuka di daerah Dungun dan kini masih dalam proses,” katanya.

Kebanyakan penduduk Hulu Terengganu telah menyediakan perahu dan menyimpan barangan di tempat tinggi sebagai persediaan sekiranya dilanda banjir.- Sinar

*

2 KAEDAH UNTUK MENYUMBANG KE TABUNG KEMANUSIAAN MAPIM

MAPIM Malaysia menjemput sahabat penderma budiman untuk menghulurkan sumbangan kepada saudara kita yang diuji dengan bencana dan kemiskinan di dalam dan luar negara dengan hanya RM200, RM300, RM500, RM3,000 & RM5,000 untuk bekalan bantuan makanan serta khidmat Ummah Mobile Clinic serta bantuan khidmat lain. Sumbangan boleh dibuat melalui:

WWW.BANTUUMMAH.COM

ATAU

menerusi Akaun Maybank
TABUNG KEMANUSIAAN MAPIM
562263-540066

===============

Misi Ummah Bantu Ummah
MAPIM Malaysia
____________________
2 KAEDAH UNTUK MENYUMBANG KE TABUNG KEMANUSIAAN MAPIM
____________________

MAPIM Malaysia menjemput sahabat penderma budiman untuk menghulurkan sumbangan kepada saudara kita yang diuji dengan bencana dan kemiskinan di dalam dan luar negara dengan hanya RM200, RM300, RM500, RM3,000 & RM5,000 untuk bekalan bantuan makanan serta khidmat Ummah Mobile Clinic serta bantuan khidmat lain.

Sumbangan boleh dibuat melalui:
▶️www.bantuummah.com
▶️www.bantuummah.com
▶️www.bantuummah.com

atau

menerusi Akaun Maybank
TABUNG KEMANUSIAAN MAPIM
562263-540066

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button