Semasa

Baricitinib mampu cegah risiko Covid-19 jadi lebih teruk

Banyak digunakan di luar negara

KUALA LUMPUR: Formulasi ubat baharu iaitu baricitinib bagi mencegah risiko pesakit kategori satu dan dua Covid-19 daripada menghidap radang paru-paru sudah banyak digunakan di luar negara.

Presiden Persatuan Farmasi Malaysia (MPS), Amrahi Buang, berkata ubat Baricinab bersama-sama dengan remdesivir terbukti berkesan untuk merawat pesakit Covid-19 di hospital, berdasarkan hasil kajian di luar negara.

Katanya, Kerajaan Jepun sudah meluluskan penggunaan ubat artritis reumatoid ‘baricitinib’ dalam rawatan jenis baru COVID-19.

Setakat ini juga Jepun meluluskan ubat ‘remdesivir’ dan ‘steroid dexamethasone’ dalam rawatan Covid-19. Ubat ini juga diluluskan Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) untuk kegunaan kecemasan.

“Ini ubat yang digunakan untuk penyakit artritis reumatoid yang dihasilkan oleh Amerika Eli Lily. Di AS, ubat baricitinib sudah disetujui untuk digunakan sebagai tambahan kepada ubat anti-virus ‘Remdesivir’ dalam rawatan pesakit Covid-19 yang memerlukan suplemen oksigen,” katanya ketika dihubungi BH.

Penggunaan formulasi ubat itu mampu memanfaatkan pesakit bagi kategori tiga supaya tidak terjerumus menjadi kategori empat dan lima yang mungkin boleh membawa maut.

“Baricitinib adalah satu ubat oral yang berfungsi sebagai pencegah atau inhibitor untuk janus kinases satu dan dua (JAK1/2) dan mempunyai aktviti-aktiviti anti-keradangan, ‘immunomodulation’ dan antineopolastik” katanya.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba hari ini berkata, Kementerian Kesihatan (KKM) menggunakan formulasi ubat itu berikutan maklumat peningkatan atau peralihan pesakit kategori satu kepada keadaan kesihatan lebih meruncing, iaitu kategori tiga hingga lima adalah sangat dinamik.

Katanya, kadar pemberian kepada individu positif Covid-19 adalah dua hingga empat miligram (mg), dengan KKM sentiasa memantau dan mewajibkan pesakit membuat penilaian kesihatan kendiri menerusi aplikasi MySejahtera.

-BH

Related Articles

Back to top button