PalestinSemasa

Bekas ketua Mahkamah Agung Israel dilantik sebagai hakim dalam kes ‘pembunuhan beramai-ramai’ di ICJ

Bekas Presiden Mahkamah Agung Israel Aharon Barak akan menjadi sebahagian daripada panel 15 hakim di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague yang akan mendengar kes yang difailkan oleh Afrika Selatan, yang mendakwa Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai di Gaza, kata laporan.

Barak yang berusia 87 tahun telah dilantik untuk mewakili Israel semasa perbicaraan, perbicaraan pertama akan diadakan pada 11-12 Januari, kata akhbar The Times of Israel.

Afrika Selatan dilaporkan akan membentangkan kesnya di The Hague pada hari Khamis, diikuti oleh Israel pada hari Jumaat.

Tel Aviv bimbang ICJ mungkin mengarahkan penghentian operasi  perang di Gaza, televisyen negara Israel KAN melaporkan sebelum ini.

Afrika Selatan memfailkan saman di ICJ pada 29 Disember dengan mendakwa Israel melanggar Konvensyen PBB 1948 mengenai Pencegahan dan Hukuman Jenayah Genosid dengan tindakannya di Gaza sejak 7 Oktober, meminta injunksi.

‘Niat khusus pembunuhan beramai-ramai’

“Tindakan Israel adalah bersifat pembunuhan beramai-ramai kerana ia dilakukan dengan niat khusus untuk pembunuhan beramai-ramai,” kata negara itu, menekankan bahawa tindakan Tel Aviv bertujuan untuk “memusnahkan rakyat Palestin di Gaza.”

Kerajaan Israel bertindak balas terhadap tuduhan Afrika Selatan tetapi mengumumkan bahawa ia tidak akan memboikot kes itu.

Ramai pakar undang-undang antarabangsa mengatakan bahawa tindakan Israel di Gaza merupakan jenayah perang dan negara-negara seperti Türkiye dan Afrika Selatan sedang berusaha untuk membawa kes undang-undang ke mahkamah antarabangsa.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button