PalestinSemasa

Berlin haramkan selendang keffiyeh Palestin di sekolah

Pihak berkuasa negara Berlin telah melarang pemakaian keffiyeh Palestin di sekolah, dengan mengatakan ia boleh menjadi “ancaman kepada keamanan sekolah.”

“Sebarang tingkah laku demonstrasi atau luahan pendapat yang boleh difahami sebagai menyokong serangan terhadap Israel atau setuju dengan pertubuhan pengganas yang melaksanakannya, seperti Hamas atau Hizbullah, ia ancaman kepada keamanan sekolah dan ia dilarang,” kata Senator Pendidikan Katharina Guenther-Wuensch berkata dalam surat kepada sekolah pada hari Jumaat.

Pegawai itu juga melarang pelekat “Free Palestin” dengan tulisan, atau peta Israel dalam warna Palestin.

“Tindakan dan simbol sedemikian membahayakan keamanan sekolah dalam keadaan semasa,” kata Guenther-Wuensch.

Pengkritik berkata tindakan pihak berkuasa melanggar hak perlembagaan, kebebasan berpersatuan dan hak untuk berdemonstrasi.

“Kami tidak akan diam”

Demonstrasi dikatakan berlaku di sekolah-sekolah di ibu negara Jerman sejak beberapa hari lalu kerana kempen pengeboman besar-besaran Israel ke atas Gaza.

Awal minggu ini, Initiative Palestine menuduh polis Berlin mengharamkan perhimpunan pro-Palestin “atas alasan perkauman.”

“Bagaimanapun, kami tidak akan diam. Kami akan memaklumkan tentang langkah-langkah akan datang untuk membawa (isu) Palestin ke jalan-jalan di Berlin,” kata kumpulan itu di laman webnya.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button