PalestinSemasa

Dua lagi rakyat Palestin terkorban dalam serbuan israel

RAMALLAH:  Tentera israel menembak dan membunuh dua lagi rakyat Palestin semasa serbuan tentera di Tebing Barat yang diduduki awal Khamis, ketika keganasan israel-Palestin terus meningkat, menurut media Palestin.

Agensi berita rasmi Wafa mengenal pasti mangsa yang maut sebagai Jawad Bawaqna, 58, dan Adham Jabarin. Mereka ditembak di kem pelarian Jenin di utara Tebing Barat.

Media Palestin melaporkan bahawa Bawaqna adalah seorang guru, manakala Briged Syahid Al-Aqsa, militia bersenjata yang bergabung dengan Fatah. Manakala parti politik sekular yang mengawal Pihak Berkuasa Palestin, mendakwa Jabarin sebagai pejuang.

Tentera israel tidak memberi sebarang komen segera.

Media Palestin juga melaporkan bahawa tentera israel telah menahan seorang pegawai tempatan kumpulan militan Jihad Islam di Jenin.

Ketegangan memuncak di Tebing Barat, di mana tentera israel melakukan serbuan tangkapan hampir setiap malam sejak musim lalu, selepas gelombang serangan Palestin terhadap warga israel yang mengorbankan 19 orang.

Motif serbuan israel adalah kononnya untuk merungkai rangkaian militan dan menggagalkan serangan masa depan.

Kematian Khamis lalu menjadikan 17 orang penduduk Palestin dibunuh oleh tentera israel di Tebing Barat sejak awal 2023.

Hampir 150 rakyat Palestin terbunuh akibat tembakan israel di Tebing Barat dan timur Baitulmaqdis pada 2022, menurut angka oleh kumpulan hak asasi israel B’Tselem, menjadikan ia tahun paling teruk sejak 2004.

Israel menuduh kebanyakan yang terbunuh adalah militan. Walhal pembaling batu Palestin, pemuda yang memprotes pencerobohan dan orang lain yang tidak terlibat dalam konfrontasi juga telah dibunuh.

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik :

www.tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button