Dunia

Fawaz Al-Qutayfan akhirnya bebas selepas keluarga bayar wang tebusan

Selepas lebih tiga bulan menjadi mangsa culik, Fawaz Qutayfan akhirnya dibebaskan selepas keluarganya membayar wang tebusan.

Kes Fawaz, 6, mengejutkan rakyat Syria selepas penculiknya menyebarkan video yang menunjukkan dia menjerit sambil disebat dengan hos untuk mendesak keluarganya membayar wang tebusan.

Media tempatan melaporkan wang tebusan sejumlah 500 juta pound Syria (RM4,271,300) dan ada sesetengah pihak mendakwa penculik telah mengugut untuk memotong jari Qutayfan jika wang itu tidak dibayar.

Pihak berkuasa telah menahan seorang suspek yang dikaitkan dengan nombor telefon yang digunakan untuk menghantar ancaman berkaitan penculikan itu dengan bantuan Interpol.

Komander polis bagi wilayah selatan Daraa berkata polis tidak campur tangan apabila ibu bapa memberikan wang kerana bimbang keselamatan kanak-kanak itu.

Brig. Jen. Darar al-Dandal memberitahu siaran televisyen kerajaan bahawa sebuah motosikal menurunkan budak lelaki itu berhampiran silo bijirin di kampung selatan Nawa.

Fawaz kemudian muncul di kaca televisyen dan menceritakan tentang penculikan, sambil menambah bahawa dia pada satu ketika disimpan bersama keluarga yang melayannya dengan baik, memberinya makan dan menghangatkannya sehingga dibebaskan.

Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria melaporkan bahawa selepas menerima wang tebusan itu pada Sabtu, penculik meninggalkan kanak-kanak itu di sebuah farmasi di bandar Nawa, di luar bandar Daraa.

“Mereka membawa seutas tali dan meletakkan saya di bangsal, dan ada seorang lelaki di atas, dan selepas mereka menarik saya, mereka mula membelasah saya dengan tali pinggang kulit,” katanya.

“Kemudian mereka membawa pistol, dan saya meletakkan pistol di kepala saya dan di paha saya, dan saya mula memberitahu keluarga saya, ‘Adakah anda mahu menyelamatkan saya atau membunuh saya?'”

Dia turut memberitahu bawa dia dipukul beberapa kali oleh individu berbeza sambil dirakam, untuk mengugut keluarganya.

Qutayfan telah diculik pada awal November di perkampungan selatan Ibtta.

Untuk rekod, kemiskinan telah meningkat secara mendadak sejak konflik Syria bermula pada Mac 2011, dengan kira-kira 80 peratus penduduk kini jatuh di bawah ambang. Jenayah juga semakin meningkat.

-AGENSI

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button