KemanusiaanPalestinSemasa

FB, Instagram, Twitter tapis atau padam catatan tanda pagar kejadian di Aqsa

Terima kritikan netizen

ANKARA: Agensi Anadolu melaporkan, Facebook (FB), Instagram dan Twitter menapis dan memadam sebarang catatan atau ‘hashtag’ berkaitan ketegangan yang berlaku di Baitulmaqdis.

Laman web bebas Mondoweiss, yang melaporkan perkembangan di Israel, Palestin dan dasar luar Amerika Syarikat yang berkaitan melalui aplikasi Twitter, berkata Instagram dan syarikat induknya, FB menapis catatan berkaitan Sheikh Jarrah selama sekurang-kurangnya satu hari terakhir.

Ia juga menciap semula sebuah ‘posting’ yang menyatakan bahawa Instagram mempunyai catatan terhad dengan hashtag #Baitulmaqdis dalam bahasa Inggeris dan Arab.

Pengguna di Twitter mengkritik syarikat media sosial itu kerana menapis kandungan yang berkaitan dengan Sheikh Jarrah.

“Twitter memerangi kandungan Palestin yang mendedahkan kejahatan mengusir warga Palestin dari kawasan Sheikh Jarrah, di Yerusalem.”

“Warga Palestin memprotes dan bersolidariti dengan penduduk Sheikh Jarrah yang menyebabkan pertempuran dengan polis Israel.”

“Protes berlaku ketika Mahkamah Pusat Israel di Baitulmaqdis Timur meluluskan keputusan untuk mengusir tujuh keluarga Palestin daripada kediaman mereka bagi menyokong kemasukan peneroka Israel pada awal 2021,” kata New Press sambil menambah akaun bahasa Inggerisnya digantung oleh ‘pentadbiran’ Twitter.

Jumaat lalu, jumlah rakyat Palestin yang cedera meningkat kepada 205 orang dalam serangan Israel di Masjid Al-Aqsa, Gerbang Damsyik Kota Lama, dan kawasan Sheikh Jarrah di Baitulmaqdis Timur.

Polis Israel berusaha menyuraikan jemaah di dalam kawasan Masjidil Al-Aqsa di Masjidil Haram menggunakan bom tangan dan bom gas. – BERNAMA

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button