PalestinSemasa

Hala Rharrit, pegawai Jabatan Negara AS, letak jawatan atas dasar Gaza Biden

Jurucakap Jabatan Negara AS untuk Timur Tengah dan Afrika Utara telah meletak jawatan sebagai membantah dasar Amerika mengenai Gaza, dan ini kali ketiga peletakan jawatan berprofil tinggi daripada jabatan itu.

Hala Rharrit juga merupakan timbalan pengarah Hab Media Wilayah Dubai dan menyertai Jabatan Negara hampir dua dekad lalu sebagai pegawai politik dan hak asasi manusia, menurut laman web jabatan itu.

“Saya meletak jawatan pada April 2024 selepas 18 tahun berkhidmat dengan cemerlang dalam menentang dasar Gaza Amerika Syarikat. Diplomasi, bukan senjata. Jadilah kekuatan untuk keamanan dan perpaduan,” tulis Hala Rharrit dalam siaran LinkedIn, menurut Al Arabiya.

Jurucakap Jabatan Negara, ditanya mengenai peletakan jawatan dalam taklimat akhbar Khamis, berkata jabatan itu mempunyai saluran untuk tenaga kerjanya berkongsi pandangan apabila ia tidak bersetuju dengan dasar kerajaan.

Hampir sebulan sebelum itu, Annelle Sheline dari biro hak asasi manusia Jabatan Negara mengumumkan peletakan jawatannya, dan pegawai Jabatan Negara Josh Paul meletak jawatan pada Oktober.

Seorang pegawai kanan di Jabatan Pendidikan AS, Tariq Habash, yang merupakan warga Palestin-Amerika, telah meletak jawatan pada Januari.

Amerika Syarikat mendapat kritikan yang memuncak di peringkat antarabangsa dan daripada kumpulan hak asasi manusia atas sokongannya kepada sekutu israel yang telah membunuh puluhan ribu rakyat Palestin, menyebabkan krisis kemanusiaan, dan dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Gaza.

Terdapat laporan mengenai tanda-tanda perbezaan pendapat dalam pentadbiran Presiden Joe Biden apabila jumlah kematian rakyat Palestin terus meningkat dalam perang.

Pada bulan November, lebih 1,000 pegawai di Agensi Pembangunan Antarabangsa AS (USAID), sebahagian daripada Jabatan Negara, menandatangani surat terbuka menggesa gencatan senjata segera.

Kabel yang mengkritik dasar pentadbiran juga telah difailkan dengan “saluran perbezaan pendapat” dalaman Jabatan Negara.

Perang itu juga telah menyebabkan wacana sengit dan demonstrasi anti-perang di seluruh Amerika Syarikat, sekutu terpenting israel.

Berikutan penahanan lebih 100 penunjuk perasaan di Universiti Columbia, pelajar di seluruh negara telah berhimpun agar universiti berpisah daripada entiti yang menyokong pencerobohan tentera israel ke atas Gaza, dan menyokong solidariti dengan rakyat Palestin.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button