PalestinSemasa

HAMAS jemput Elon Musk ke Gaza 

Seorang pegawai kanan Hamas telah menjemput jutawan AS Elon Musk untuk melawat Gaza yang terkepung dan melihat sejauh mana kemusnahan yang disebabkan oleh pengeboman dan pencerobohan Israel yang telah membunuh lebih 15,000 rakyat Palestin, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita.

“Kami menjemput beliau [Elon Musk] melawat Gaza untuk melihat sejauh mana pembunuhan beramai-ramai dan kemusnahan yang dilakukan terhadap penduduk Gaza, dengan mematuhi standard objektiviti dan kredibiliti,” kata pegawai kanan Hamas, Osama Hamdan dalam sidang akhbar di Beirut pada hari Selasa.

Pada hari Isnin, Elon Musk, mogul media sosial melawat tapak serangan Hamas di Israel dan mengisytiharkan komitmennya untuk melakukan apa sahaja yang perlu bagi menghentikan penyebaran kebencian.

Musk menghadapi kemarahan kerana tidak pergi melihat kemusnahan yang disebabkan oleh pengeboman Israel ke atas rumah, pejabat, taman, gereja, masjid dan pasar Gaza.

Pusat Türkiye’s Countering Disinformation, sementara itu, menunjukkan bagaimana lawatan Musk ke Israel mendedahkan lagi kempen propaganda negara Israel itu.

Pusat Bagi Menentang Maklumat Salah mengenal pasti taktik manipulasi dalam rakaman buaian yang disebarkan oleh Israel dengan kapsyen, “Salah satu simbol serangan Hamas ke atas Kibbutz, buaian.”

Musk ditunjukkan beberapa peluru kosong di dalam katil bayi. Walau bagaimanapun, video yang dirakam semasa lawatan bekas gabenor New Jersey Chris Christie pada 12 November tidak mempunyai peluru yang sama. Lebih-lebih lagi katil bayi yang kononnya diisi dengan peluru  kosong tidak menunjukkan tanda-tanda kerosakan.

Komen Hamdan datang sehari selepas gencatan senjata sementara antara Israel dan Hamas dilanjutkan selama 48 jam.

“Dalam tempoh 50 hari, Israel menjatuhkan lebih 40,000 tan letupan ke atas rumah penduduk Gaza yang tidak berdaya,” katanya, dan menyeru Presiden AS Biden “untuk mengkaji semula hubungan AS dengan Israel dan berhenti membekalkan mereka dengan senjata.”

Bercakap mengenai kemusnahan Gaza yang ditanggung oleh Israel sejak perang bermula pada 7 Oktober, Hamdan menyeru masyarakat antarabangsa segera menghantar pasukan pertahanan awam khusus untuk membantu mendapatkan mayat yang masih terperangkap di bawah runtuhan.

Menurut Kementerian Luar Palestin, kira-kira 7,000 orang masih tertimbus di bawah runtuhan.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button