Ekonomi

Import minyak sawit dari India bakal melonjak 11%

Didorong penggunaan minyak bagi makanan bergoreng pada musim perayaan

NEW DELHI: Pembelian minyak sawit dari India mungkin melonjak hampir 11 peratus tahun ini, dengan kenaikan harga minyak masak pesaing mendorong sebilangan pengguna beralih ke minyak tropika itu.

Import minyak sawit negara itu, di mana penggunaan makanan bergoreng secara umumnya meningkat pada musim perayaan, musim perkahwinan dan cuti panjang, boleh meningkat kepada lapan juta tan pada tahun berakhir Oktober, menurut median daripada enam anggaran dalam tinjauan dibuat Bloomberg membabitkan peniaga, penganalisis dan pengimport.

Namun, penggunaan minyak boleh dimakan secara keseluruhan dilihat berubah sedikit kepada 21.3 juta tan tahun ini kerana pengiriman masuk minyak bunga matahari dan minyak kacang soya akan turun, menurut tinjauan itu.

Harga kedua-dua minyak itu masing-masing meningkat 28 peratus dan 29 peratus setakat sukuan ini, sementara minyak sawit hanya meningkat tujuh peratus.

Import minyak soya berkemungkinan akan turun kepada 3.25 juta tan pada tahun 2020 hingga 21, daripada 3.38 juta tan pada tahun sebelumnya.

India mungkin membeli 12.6 juta tan minyak boleh dimakan pada 2020 hingga 2021, kata Dorab Mistry, pengarah Godrej International Ltd pada seminar minggu ini.

Sebahagian pengguna mungkin beralih kepada minyak sawit daripada minyak lain, kata G.G. Patel, rakan pengurusan GGN Research.

Di beberapa pasaran tempatan, harga minyak bunga matahari halus sekilogram adalah 55 rupee (RM3.15) lebih tinggi daripada minyak sawit yang diproses, sementara minyak kacang soya halus sekitar 7.5 rupee (43 sen) lebih tinggi. -Bloomberg

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button