DuniaPalestin

Israel sekat bekalan pakaian sejuk untuk tahanan Palestin

Tahanan Palestin di penjara Israel menderita dalam musim sejuk kerana kekurangan alat pemanas, dan pihak berkuasa Israel menyekat sumbangan pakaian musim sejuk, kata sebuah badan rasmi Palestin pada Khamis.

“Semua tahanan mengalami kekurangan pakaian dan selimut serta kekurangan alat pemanas yang boleh melindungi mereka dari kesejukan,” kata Suruhanjaya bagi Tahanan dan Hal Ehwal Bekas Tahanan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu menambah bahawa pihak berkuasa Israel juga menyekat bekalan pakaian dan selimut cuaca sejuk untuk banduan.

Ia menambah bahawa dasar tidak berperikemanusiaan Israel adalah sebahagian daripada usaha sistematik untuk menghakis keazaman dan daya tahan tahanan Palestin.

Kenyataan itu menuntut kumpulan hak asasi manusia antarabangsa campur tangan untuk membantu tahanan Palestin.

Sehingga Disember lalu, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Palestin menganggarkan terdapat kira-kira 4,600 tahanan Palestin di penjara Israel, dengan sekurang-kurangnya 600 menghidap penyakit serta 160 remaja dan 34 banduan wanita.

MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button