Semasa

Tumpahan minyak cemari pantai di Thailand

BANGKOK : Berikutan insiden saluran paip bawah laut bocor yang menjana kira-kira 50 tan minyak mentah, tentera laut Thailand dan pakar alam sekitar terdesak membersihkan tumpahan minyak berhampiran resort pelancongan yang popular.

Menurut Jabatan Kawalan Pencemaran Thailand, tumpahan minyak di Teluk Thailand, kira-kira 20 kilometer dari pantai wilayah Rayong, mungkin membahayakan taman negara di pulau Ko Samet.

Arus yang lemah telah menghalang kebocoran minyak dari kawasan pantai dan tiada laporan mengenai kehidupan marin atau sektor makanan laut telah dibuat.

Star Petroleum Refining Public Company Limited, yang mengendalikan operasi saluran paip minyak itu berkata, jumlah keseluruhan tumpahan minyak dijangka antara 20 hingga 50 tan.

Syarikat itu berkata, penyelam mendapati terdapat kerosakan pada hos anjal yang membentuk sebahagian daripada peralatan saluran bawah laut itu dan menghubungkan pelampung untuk kegunaan kapal pengangkut.

Pada tahun 2013, kejadian serupa berlaku, mengakibatkan kebocoran minyak yang menyaluti seluruh pantai Ko Samet, memerlukan tindakan pemuliharaan seperti penggunaan pakaian pelindung bagi membersihkan kotoran pantai yang hitam.

Insiden sama pernah berlaku pada 2013 sehingga mencetuskan tumpahan minyak yang meliputi keseluruhan pantai Ko Samet, sekali gus menyaksikan usaha pemuliharaan terpaksa dibuat dengan menggunakan pakaian perlindungan bagi mencuci tanah pantai yang hitam.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button