Semasa

JBPM nasihat penduduk waspada di lokasi banjir

RANTAU PANJANG : Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Rantau Panjang melakukan lawatan berkala ke kawasan kejiranan rendah terjejas banjir bagi menggesa penduduk terutamanya kanak-kanak supaya tidak bermain air bagi mengelak kejadian tidak diingini.

Penduduk, khususnya kanak-kanak masih kurang prihatin terhadap isu keselamatan dengan bermain air limpahan di jalan raya termasuk Kampung Gual To’Deh dan Kampung Pengkalan Rakit.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Rantau Panjang, Imran Ismail berkata, anggota bertugas tiga kali sehari untuk menilai kawasan awam serta memberi nasihat serta amaran dalam usaha mengelak kejadian lemas.

Walaupun pada hakikatnya banjir itu tidak besar, beliau mendakwa ia tetap berbahaya kerana kawasan rendah dinaiki air dan tidak sesuai untuk kanak-kanak.

“Menurut tinjauan, kanak-kanak kecil ditemani ibu bapa mereka semasa mereka bermain air, yang tidak sepatutnya berlaku kerana sebarang pengabaian boleh membawa kepada tragedi,” katanya.

“Rakyat telah bekerjasama dengan baik bersama JBPM setakat ini dan kita harap banjir kali ini tidak seteruk sebelum ini,” katanya ketika dihubungi semalam.

Paras air Sungai Golok di Rantau Panjang adalah 8.30 meter setakat 10.30 pagi semalam sementara itu menurut laman web https://publicinfobanjir.water.gov.my, menunjukkan aliran air menurun.

Sementara itu, Mahizu Mat Husin, 41, warga tempatan, berkata beliau amat gembira dengan tindakan JBPM termasuk membuat rondaan dan meninjau kawasan yang dilanda banjir bagi menjamin keselamatan dan keadaan penduduk.

“Saya membawa anak-anak saya bermain air di tempat cetek dan anggota bomba mendekati kami sekeluarga dan dengan bijak mengingatkan kami supaya sentiasa berhati-hati.

“Sikap anggota bomba membuatkan penduduk kampung berasa tenang dan mereka menghormati arahan kami juga menerima teguran yang dikeluarkan demi kesejahteraan masyarakat setempat,” tambahnya.

-AGENSI

Oleh Ummi FatIhah wartawan pelatih UiTM

Related Articles

Back to top button