DomestikSemasa

Johor benar solat berjemaah rapatkan sejadah

ISKANDAR PUTERI: Fasa peralihan endemik yang bermula Jumaat ini, Johor membenarkan pelaksanaan solat berjemaah di masjid dan surau dengan cara merapatkan sejadah tanpa bersentuhan antara jemaah dalam fasa peralihan.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Mohd Fared Khalid, berkata Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar sebagai Ketua Agama Islam perkenan perkara itu sebagaimana peruntukan Fasal 57(A) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Johor 1895 dan Seksyen 6 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Johor) 2003.

Beliau berkata, jemaah hendaklah membawa sejadah sendiri berukuran sekurang-kurangnya satu meter panjang dan 0.6 meter lebar serta lengkap dua dos suntikan vaksin.

“Program membudayakan Al-Quran, kuliah umum, kuliah khas, kuliah dhuha, kuliah Zohor dan kuliah Jumaat, kelas takmir, kelas Al-Quran, taklimat, kursus, forum, majlis zikir, majlis selawat, wirid dan tarikat dibenarkan dengan tidak melebihi tempoh dua jam.

“Aktiviti yang membabitkan bermalam ditangguhkan sehingga suatu arahan lain yang akan dimaklumkan.

“Untuk aktiviti memasak dalam kawasan masjid dan surau, tidak dibenarkan. Jamuan majlis boleh dilaksanakan di dalam masjid dan surau tetapi dilaksanakan secara berbungkus sahaja.

“Jamuan berhidang dibenarkan sekiranya terdapat program rasmi yang telah diprogramkan dengan tidak melebihi 50 jemaah.

“Majlis ucapan dan penyerahan bantuan kepada asnaf dalam kawasan masjid dan surau dibenarkan. Tetapi majlis ucapan dan penyerahan bantuan yang dianjurkan oleh parti politik atau wakil rakyat dalam kawasan masjid dan surau tidak dibenarkan, kecuali Menteri Besar Johor dan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor sahaja,” katanya pada sidang media di Iskandar Puteri, di sini, hari ini.

Mohd Fared berkata, sepanjang bulan Ramadan solat tarawih dilaksanakan sebanyak 20 rakaat dan solat witir tiga rakaat sahaja.

Katanya, imam yang bertugas digalakkan membaca surah dalam juzuk yang ke-30, dan imam jemputan solat sunat tarawih hendaklah yang telah mendapat surat kebenaran dari Kadi Daerah.

“Bagi memelihara kesucian agama Islam, umat Islam tidak dibenarkan menganjur atau menghadiri majlis berbuka puasa di rumah ibadat agama bukan Islam.

“Edaran bubur lambuk, jamuan majlis berbuka puasa, sahur dan moreh adalah dibenarkan untuk dilaksanakan secara berbungkus sahaja.

“Bagi Program Tadarus Al-Quran boleh dilaksanakan dalam tempoh tidak melebihi dua jam selepas selesai solat witir atau waktu yang telah diprogramkan oleh masjid dan surau. Pelaksanaan tazkirah sebelum, semasa dan selepas tarawih adalah tidak dibenarkan.

“Majlis Khatam Al-Quran dibenarkan dalam tempoh tidak melebihi dua jam. Bagi majlis Qiamullail dibenarkan dalam tempoh dua jam sebelum masuk waktu subuh,” katanya.

Beliau berkata, semua jemaah perlu memakai pelitup muka dan mengimbaskan MySejahtera serta masjid dan surau perlu mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM)
“Jabatan Agama Islam Negeri Johor, Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Kesihatan Negeri Johor hendaklah membuat pemantauan SOP masjid dan surau dan mengarahkan ia tutup jika didapati melanggar SOP,” katanya.

-Agensi

Oleh Azrina Amri – Wartawan Pelatih Ummah Today

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button