Covid19KesihatanPendidikan

Kanak-kanak bawah 12 tahun boleh pakai pelindung muka sahaja ke sekolah

Kurangkan beban keluarga tidak berkemampuan

Kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dibenarkan hanya memakai pelindung muka ketika ke sekolah dan tidak perlu memakai pelitup muka pakai buang.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kelonggaran itu diberikan kerana kos pembelian pelitup muka pakai buang membebankan keluarga pelajar miskin terutama memiliki anak ramai.

“Bagaimanapun penggunaan pelindung muka bersama pelitup muka adalah digalakkan. Jika mereka pakai pelindung muka dan pakai pelitup muka itu lebih baik.

“Namun, kalau tiada pelitup muka, ada pelindung muka sahaja pun sudah boleh dianggap pelindung kepada kesihatan diri sendiri,” katanya pada sidang media perkembangan PKP Pemulihan (PKPP) di Parlimen hari ini.

Ismail Sabri berkata, kelonggaran itu diberikan kerana memikirkan kos pembelian pelitup muka pakai buang yang agak membebankan keluarga pelajar miskin, terutama apabila mereka mempunyai anak ramai.

“Ini untuk permudahkan dan memberi sedikit ruang serta kelonggaran kepada pelajar miskin sebab saya difahamkan harga pelindung muka adalah lebih kurang RM3 hingga RM5 sekeping dan boleh diguna berbulan-bulan.

“Untuk membeli pelitup muka pakai buang, ini agak membebankan bagi keluarga kurang berupaya dan keluarga miskin. Kalau sekeping RM1, kalau anak lima orang, sudah RM5 kos untuk sehari,” katanya.

Ismail Sabri berkata, bagaimanapun KKM perlu mengeluarkan garis panduan mengenai langkah untuk membersih dan mencuci pelindung muka bagi memastikan ia selamat digunakan untuk jangka masa lama.

-Berita Harian

 

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button