Pendidikan

Permohonan masuk MRSM, Tingkatan 1&4 2021 – dibuka esok

Calon wajib duduki Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM

Permohonan kemasukan ke Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) bagi sesi 2021 bagi pelajar Tingkatan 1 dan 4 akan dibuka mulai esok (24 Ogos), bermula pukul 9 pagi.

Pengerusi MARA Datuk Azizah Mohd Dun berkata kemasukan ke MRSM pada tahun depan mewajibkan calon menduduki Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM) bagi menguji potensi calon dan minat pelajar melibatkan mata pelajaran Matematik, Sains dan bahasa Inggeris serta ujian Keperibadian.

Beliau berkata calon yang berminat boleh memohon melalui laman web http://www.mara.gov.my dan tarikh tutup permohonan adalah pada 4 Disember depan.

“Calon perlu lulus keempat-empat UKKM untuk melayakkan diri dipertimbangkan memasuki MRSM dan keutamaan diberikan kepada pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah. Pemohon dinasihatkan untuk membuat permohonan lebih awal bagi mengelak sebarang masalah dan memudahkan urusan UKKM,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Institusi Pendidikan MARA, yang berlangsung dua hari sejak semalam, di Dewan Pa’ Musa, di Beaufort, hari ini.

Azizah yang juga Ahli Parlimen Beaufort berkata sebuah Kolej Profesional MARA (KPM) Beaufort akan dibina di daerah itu sebaik cadangan projek pembinaan kolej itu, diluluskan kelak.

Katanya, pembinaan kolej di atas tanah seluas 12 hektar itu dijangka akan dapat memulakan operasi pada pertengahan 2023.

“Kolej berkenaan merupakan yang pertama di Sabah, menawarkan kursus-kursus profesional yang memberi manfaat kepada penduduk setempat selain membuka peluang pengajian kepada rakyat di negara ini,” katanya.

– BERNAMA

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button