PalestinSemasa

Kanak-kanak Gaza alami ‘tahap tekanan yang dahsyat’ — agensi PBB

Agensi PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA) telah memberi amaran terhadap korban psikologi yang dihadapi kanak-kanak di Gaza akibat serangan berterusan israel ke atas kawasan yang terkepung itu.

“Kanak-kanak di Gaza mengalami tahap tekanan yang teruk,” kata agensi itu dalam satu kenyataan pada X pada hari Sabtu.

“Pasukan UNRWA sedang bekerjasama dengan kanak-kanak dan remaja untuk mengurangkan kesan kengerian perang,” tambahnya.

“Kaunselor kami menawarkan harapan dan keselesaan kepada mereka,” kata agensi itu, sambil menyatakan, “Kami harus melindungi masa kini dan masa depan mereka.”

“Gencatan Senjata Sekarang,” ulang UNRWA.

israel telah melancarkan serangan ketenteraan maut ke atas Gaza sejak pencerobohan 7.

Tel Aviv, telah membunuh lebih 34,600 rakyat Palestin dan mencederakan hampir 78,000 di tengah-tengah kemusnahan besar-besaran dan kekurangan barang keperluan di wilayah Palestin.

Hampir tujuh bulan selepas serangan israel, kawasan Gaza yang luas berada dalam runtuhan, mendorong 85% penduduk enklaf itu ke perpindahan dalaman selain sekatan yang melumpuhkan terhadap makanan, air bersih dan ubat-ubatan, menurut PBB.

israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, yang pada Januari mengeluarkan keputusan sementara yang mengarahkan Tel Aviv mencegah tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button