PalestinSemasa

Kanak-kanak Gaza berjuang memberi makan keluarga di tengah kebuluran

Abdullah Salah, 12, seorang kanak-kanak Palestin yang kehilangan tempat tinggal di kem pelarian Jabalia di utara Gaza, bergelut dengan kesukaran hidup – kelaparan, dahaga dan masalah kebersihan.

Abdullah Salah sepatutnya menikmati zaman kanak-kanaknya, tetapi dia terpaksa mendapatkan makanan untuk keluarganya.

Salah duduk bersama sekumpulan rakannya di hadapan pusat perlindungan, memasak sup kacang di dalam periuk bersaiz sederhana untuk 10 orang, tetapi dia terpaksa mengedarkannya kepada 20 ahli keluarganya.

Sudah lebih dua jam Salah memasak sup ini yang masih belum masak sepenuhnya kerana menggunakan daun pokok untuk menyalakan api.

Sup yang sedikit ini tidak memuaskan kelaparan keluarganya, memandangkan ketiadaan makanan lain. Jadi dia bangun awal setiap pagi untuk membersihkan khemah dan kemudian segera pergi mencari makanan untuk dimasak.

Kebuluran melanda penduduk Kota Gaza akibat serangan dan sekatan Israel selama empat bulan.

Kekurangan bekalan penting

PBB telah memberi amaran bahawa 2.3 juta orang di enklaf itu menghadapi risiko kebuluran.

Pada pertengahan November, Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB berkata semua penduduk Gaza mengalami “ketidakamanan makanan” akibat sekatan Israel sejak 7 Oktober.

Baru-baru ini, penduduk Gaza dan kawasan utara menggunakan makanan haiwan sebagai pengganti tepung.

“Tidak ada kayu api, gas, makanan, tepung, tiada apa-apa di sini,” keluh Salah.

Kanak-kanak itu juga berkata air minuman bersih jarang ada, memaksa dia dan keluarganya melakukan perjalanan jauh untuk mendapatkan air.

Serangan Israel telah menyebabkan 85 peratus penduduk Gaza kehilangan tempat tinggal di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan, manakala 60 peratus daripada infrastruktur enklaf itu telah rosak atau musnah, menurut PBB.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button