Semasa

Kapal Ever Given selamat berlabuh di Rotterdam

Kapal Ever Given yang tersekat secara menyerong di Terusan Suez selama enam hari pada Mac lalu akhirnya tiba di pelabuhan Belanda Rotterdam, destinasi asalnya.

Menurut Reuters , kapal itu berlabuh di terminal ECT Delta Rotterdam pada Khamis pagi akan memunggah muatannya sehingga 3 Ogos selepas dijadualkan untuk pindah ke Felixstowe di UK.

Kapal itu tersangkut di Terusan Suez selama hampir enam hari mulai 23 Mac. Pada mulanya, kapal itu berlayar dari sebuah pelabuhan di Yantian, China, sebelum tersekat di bahagian penting yang merangkumi sekitar 12% perdagangan kargo laut.

Berukuran lebih dari 1,300 kaki, kapal ini sedikit lebih besar daripada Empire State Building di New York City dan mengambil masa enam hari untuk keluarkan kapal tersebut.

Selepas kapal itu berjaya dikeluarkan, kapal masih belum bebas untuk ke mana-mana. Pihak berkuasa Mesir merampas Ever Given pada 13 April dan menahannya selama berbulan-bulan.

Kapal itu melepaskan kapal tersebut setelah Suez Canal Authority mencapai perjanjian pampasan yang tidak didedahkan dengan pemilik kapal, syarikat Jepun Shoei Kisen Kaisha.

Kapal itu akhirnya meninggalkan Mesir pada 7 Julai – dengan lebih dari 20,000 kontena di kapal – 106 hari penuh setelah kapal itu pertama kali dimasukkan ke perairan.

– AGENSI

Related Articles

Back to top button