Semasa

Kerajaan struktur semula kadar 13 tol lebuh raya Lembah Klang

KUALA LUMPUR : Selaras dengan rancangan kerajaan bagi menstruktur semula caj tol lebuh raya di seluruh negara, kadar tol di 13 lebuh raya metropolitan di Lembah Klang berkemungkinan diturunkan.

Menteri Kerja Raya Kanan Datuk Seri Fadillah Yusof berkata isu itu merupakan antara topik utama perbincangan antara kementeriannya dan tiga syarikat konsesi lebuh raya bandar Lembah Klang utama, Lebuhraya Gamuda Berhad (Gamuda), Lebuhraya Projek Persimpangan Kota Holdings Sdn Bhd (Prolintas) dan IJM Corporation Berhad (IJM).

Setakat ini, pihaknya menerima tawaran daripada tiga syarikat konsesi yang bercadang menurunkan atau menetapkan harga tol sehingga tempoh konsesi tamat.

“Menerusi Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS), Kementerian Kerja Raya (KKR) dan Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) membentangkan bidaan daripada tiga syarikat konsesi lebuh raya itu kepada mesyuarat Kabinet,” katanya.

“Rundingan dengan syarikat konsesi lebuh raya utama bertujuan mewujudkan pengurangan caj tol baharu supaya rakyat tidak terbeban,” tambahnya.

Selepas penyusunan semula Lebuh Raya Plus Malaysia Bhd (PLUS), yang menyaksikan caj tol di semua jalan syarikat itu dikurangkan sebanyak 18% tahun lepas, Fadillah percaya tanggapan mengenai lebuh raya di Malaysia, khususnya di bandar perlu dipertimbangkan semula.

“Sesetengah jalan raya di bandar ini terjejas apabila kadar tol lebuh raya PLUS diturunkan sebanyak 18 peratus memandangkan kadar pengguna menurun apabila tol lebuh raya PLUS lebih murah.

“Sebelum ini, mereka mencadangkan pembangunan lebuh raya menggunakan kadar tetap PLUS bagi memutuskan caj tol di jalan mereka.

“Apabila tol lebuh raya PLUS dikurangkan, kadar tol lain kekal tinggi yang memberi kesan kepada keseluruhan perjanjian konsesi lebuh raya. Ini adalah masalah yang kami sasarkan untuk selesaikan,” katanya.

Kesimpulan itu diambil selepas mempertimbangkan beban kewangan kerajaan dalam melaksanakan prosedur pengambilalihan lebuh raya.

-AGENSI

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

Related Articles

Back to top button