Covid19KesihatanSemasa

KKM lulus guna Remdesivir rawat Covid-19

KUALA LUMPUR : Produk anti virus Veklury Iyophilized power for injection (Remdesivir 100mg), keluaran Patheon Manufacturing Services LLC, Amerika Syarikat telah mendapat kelulusan pendaftaran bersyarat dari pihak Kementerian Kesihatan (KKM).

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kelulusan itu dibuat dalam Mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) kali ke-374 bagi kegunaan semasa untuk rawatan Covid-19.

Menurutnya, produk itu digunakan bagi merawat pesakit Covid-19 dalam kalangan dewasa dan kanak-kanak berusia 12 tahun ke atas dengan berat sekurang-kurangnya 40 kilogram.

“Mereka yang boleh menggunakan produk ini terdiri daripada dua kategori. Pertama yang dimasukkan ke hospital.

“Kedua, individu yang mempunyai gejala ringan hingga sederhana dan berisiko untuk mendapat gejala yang teruk serta tidak mendapat rawatan di hospital. Ini termasuk pesakit yang dimasukkan ke hospital dan berisiko menyebabkan kematian,” katanya.

Dr Noor Hisham menambah, produk berkenaan bukan bertujuan menggantikan vaksinasi Covid-19, termasuk tindakan kesihatan awam khususnya berkaitan pematuhan prosedur operasi standard (SOP).

“KKM ingin memaklumkan bahawa kelulusan pendaftaran bersyarat ini memerlukan maklumat kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk antivirus dipantau serta dinilai secara berterusan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), berdasarkan data-data terkini dari semasa ke semasa.

“Ia bagi memastikan perbandingan manfaat-risiko (benefit over risk) bagi produk berkenaan kekal positif,” katanya.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button