Semasa

Lelaki India ditahan jual wanita Islam dalam aplikasi

LONDON: Polis India menahan seorang lelaki berusia 25 tahun kerana disyaki mencipta aplikasi yang menjual imej lebih 80 wanita Islam dalam talian.

Sulli Deals, sebuah aplikasi yang dilancarkan pada bulan Julai, menggunakan foto wanita yang boleh diakses secara umum dan mengubahnya menjadi biografi, menggambarkannya sebagai “tawaran hari ini.”

Aumkareshwar Thakur telah ditahan apabila aplikasi serupa, Bulli Bai, mengeluarkan imej lebih 100 wanita Islam di internet. Berhubung dengan aplikasi Bulli Bai, empat pelajar berusia 21 tahun telah ditahan.

“Om Thakur telah ditangkap dari Indore. Dia adalah dalang utama di sebalik kes aplikasi perjanjian Sulli,” kata Timbalan Pesuruhjaya Polis, K.P.S. Malhotra, Unit Gabungan Perisikan dan Operasi Strategik, Sel Khas Polis Delhi.

Tiada jualan sebenar pada aplikasi itu, tetapi tujuannya dilaporkan bagi merendahkan dan mengaibkan wanita Islam, yang sebahagiannya adalah wartawan, aktivis, artis, dan penyelidik dan khususnya lantang mengenai arus kebangkitan nasionalisme Hindu.

“Sulli” ialah istilah slang Hindi yang menghina yang digunakan oleh troll Hindu sayap kanan untuk wanita Islam, manakala “bulli” juga adalah merendahkan.

Kedua-dua aplikasi itu menimbulkan kemarahan dalam talian dengan wanita kerap membuat laporan polis mendakwa gambar mereka telah dikongsi tanpa persetujuan mereka.

Gambar itu termasuk salah seorang pelakon Bollywood dan ibu berusia 65 tahun kepada pelajar India yang hilang.

-AGENSI

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button