PalestinSemasa

Lelaki Palestin ditembak mati dihadapan anaknya di Tebing Barat

RAMALLAH: Tentera israel telah menembak mati seorang pemandu Palestin di Tebing Barat yang diduduki berhampiran perkampungan Silwad, timur bandar Ramallah di Tebing Barat yang diduduki, menurut Kementerian Kesihatan.

Ahmad Kahleh, 45, ditembak oleh tentera israel di pintu masuk barat bandar itu. Dia dibawa ke Kompleks Perubatan Palestin di Ramallah, di mana dia meninggal dunia akibat kecederaan yang teruk.

Pakar perubatan Palestin yang dipanggil ke tempat kejadian berhampiran perkampungan Silwad berkata mereka menemui Ahmed Kahleh, 45 tahun dengan kesan tembakan di leher. Manakala anak lelaki Kahleh telah disembur lada, kata mereka.

Saudara-mara berkata bapa dan anak itu bekerja dalam pembinaan dan telah memandu bersama ke tempat kerja mereka.

Menurut saksi, tentera israel menembak lelaki itu selepas mereka bertempur secara lisan dengannya dan memaksanya keluar dari kenderaan sebelum menembaknya secara langsung.

Dengan pembunuhan Kahleh, jumlah rakyat Palestin yang dibunuh oleh tentera israel telah meningkat kepada 13 sejak awal 2023, termasuk tiga kanak-kanak.

BACA JUGA
Gadis Palestin korban terbaharu tentera israel laknatullah

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik :

www.tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button