Semasa

Mahkamah Israel benar upacara keagamaan Yahudi di Masjid Al-Aqsa

BAITULMAQDIS : Kesucian Masjid Al-Aqsa masih dicemari oleh rejim zionis Israel apabila hakim mereka membenarkan golongan Yahudi menjalani ibadat dan menganggap ia bukanlah satu tindakan jenayah.

Hakim Mahkamah Majistret Yerusalem, Bilha Yahalom, mengatakan bahawa ucapara keagamaan oleh golongan Yahudi di kompleks itu tidak boleh dianggap sebagai “tindakan jenayah,” lapor Saluran 7 Israel.

Rayuan itu dibuat oleh Rabbi Aryeh Lippo terhadap larangan polis dalam lawatannya ke laman flash.

Hakim juga memerintahkan polis untuk memendekkan larangan tersebut dan membiarkan rabbi kembali bersolat di situ.

“Kedatangannya setiap hari di Temple Mount menunjukkan bahawa ini adalah masalah prinsip dan hakikat baginya,” kata hakim, menggunakan nama Ibrani kompleks Al-Aqsa.

Keputusan itu disambut baik oleh peguam Israel sayap kanan Moshe Polsky.

“Kami mengalu-alukan keputusan pihak kehakiman yang secara efektif menegakkan apa yang sebenarnya telah terjadi sejak tahun lalu, dan merupakan kenyataan de facto bagi orang Yahudi yang mengunjungi Masjid Al-Aqsa dan ingin berdoa,” kata Polsky.

Pada kebiasaannya, peneroka Israel menyerbu kompleks Masjid Al-Aqsa setiap hari pada waktu pagi dan petang melalui Gerbang Al-Mughrabi, di barat daya masjid.

Polis Israel mula memberi keizinan serangan penjajah pada tahun 2003, walaupun telah dikutuk berulang kali oleh Jabatan Wakaf Islam.

Masjid Al-Aqsa adalah laman paling suci ketiga di dunia untuk umat Islam. Orang-orang Yahudi menamakan kawasan itu sebagai “Temple Mount“, yang menyatakan bahawa ia adalah lokasi dua kuil Yahudi pada zaman dahulu.

Israel menduduki Yerusalem Timur, semasa Perang Arab-Israel 1967. Mereka mengambil alih seluruh kota pada tahun 1980, suatu langkah yang tidak pernah diakui oleh masyarakat antarabangsa.

Oleh Hafeez Anuar

Related Articles

Back to top button