Semasa

Masjid di Jerman dibenar laung azan Jumaat

BERLIN : Masjid terbesar di Jerman diberi kebenaran memainkan laungan azan melalui pembesar suara pada Jumaat petang, setelah perjanjian antara kota Cologne dan masyarakat Islam yang bertujuan untuk meringankan sekatan.

Di bawah inisiatif dua tahun, sebanyak 35 buah masjid di Cologne dibenarkan azan lima minit pada Jumaat sekitar waktu tengah hari sehingga 3 petang.

Ia juga termasuk Masjid Pusat Cologne, yang dibuka pada 2018 setelah menjadi titik sentuh sentimen anti-Muslim dari pihak sayap kanan, terutama berikutan kemasukan pencari suaka pada 2015-2016.

“Mengizinkan panggilan azan adalah sebagai tanda hormat bagi saya,” tulis Walikota Cologne Henriette Reker di Twitter.

Seruan untuk berdoa akan disertakan dengan bunyi loceng gereja Gothic terbesar di utara Eropah yang dibunyikan oleh orang-orang yang tiba di stesen kereta api utama di bandar ini, katanya.

“Ini menunjukkan bahawa kepelbagaian dihargai dan tinggal di Cologne,” tambahnya.

Ketika kontroversi mengenai pembinaan masjid besar, para penyokong memberi jaminan kepada orang ramai bahawa pihaknya tidak akan secara rutin menyiarkan azan, atau azan, yang didengar lima kali sehari di negara-negara Muslim.

Bandar itu mengatakan bahawa masjid yang ingin menyiarkan azan pada hari Jumaat tengah hari harus mematuhi had jumlah pembesar suara mereka dan memberitahu jiran terlebih dahulu.

Masjid Pusat Cologne dievakuasi beberapa kali pada tahun-tahun sebelumnya setelah menerima ancaman bom yang dihantar melalui e-mel oleh kumpulan kanan.

Serangan anti-Muslim meningkat di Jerman dalam beberapa tahun terakhir, didorong oleh propaganda dari pihak kanan yang mengeksploitasi ketakutan terhadap krisis pelarian dan keganasan.

Polis mencatatkan 813 jenayah kebencian terhadap orang Islam pada tahun 2018. Sekurang-kurangnya 54 umat Islam cedera dalam serangan itu, yang kebanyakannya dilakukan oleh pelampau kanan.

Jerman, sebuah negara yang memiliki populasi lebih dari 81 juta orang, mempunyai penduduk Muslim terbesar kedua di Eropah Barat selepas Perancis.

Dalam hampir 4.7 juta umat Islam di negara ini, 3 juta adalah keturunan Turki dari keturunan generasi kedua dan ketiga dari “pekerja tamu” Turki yang berpindah ke negara ini pada tahun 1960-an.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button