PalestinSemasa

Media buktikan israel berbohong tentang sebab pencerobohan tanah perkuburan di Gaza

Siasatan ke atas tanah perkuburan yang diceroboh oleh tentera Israel di Gaza tidak menunjukkan bukti adanya sistem terowong yang didakwa Israel di bawah tapak perkuburan itu, menurut penyiar AS CNN .

Pegawai tentera Israel mengeluarkan video pada hari Isnin mengenai tanah perkuburan Bani Suheila yang diceroboh berhampiran Khan Younis di selatan kawasan yang dikepung.

Tentera mendakwa terdapat terowong sedalam 65 kaki sepanjang satu setengah batu di bawah tanah perkuburan itu, tetapi CNN dinafikan akses ke terowong yang didakwa itu.

Sebaliknya, mereka membawa CNN ke tapak berhampiran tanah perkuburan, yang menurut pegawai ia menuju ke sistem terowong dan pusat arahan bawah tanah, tetapi tidak ada bukti bahawa terowong di bawah tanah perkuburan itu wujud.

Tentera Israel mengeluarkan rakaman dron yang menunjukkan dua terowong lain berhampiran tanah perkuburan tetapi tidak memberikan video terowong di mana tanah perkuburan itu dimusnahkan, walaupun memberitahu pemberita mereka akan menyediakan video itu.

Israel memberitahu CNN mereka tidak boleh membawa anak kapalnya ke dalam sistem terowong yang mereka dakwa di dalam tanah perkuburan kerana pegawai tentera memaklumkan terdapat jentera sensitif di bawah tanah dan strukturnya tidak stabil.

CNN menggunakan imejan satelit untuk mengesan terowong bawah tanah yang didakwa digunakan Hamas tetapi mendapati tiada satu pun pintu masuk terowong berada di kawasan tanah perkuburan.

Pegawai tentera hanya menunjukkan kepada CNN apa yang didakwanya sebagai pejabat komander batalion Hamas di hujung satu bahagian terowong yang mempunyai dua bilik besar, bilik mandi dan dapur.

Mereka berkata bilik itu mempunyai elektrik, paip dan telekomunikasi, tetapi CNN hanya melihat bilik gelap semasa lawatan itu.

Sumber di kementerian hal ehwal agama Gaza memberitahu agensi berita AFP bahawa Israel “mencuri mayat dari tanah perkuburan Bani Suheila, timur Khan Younis” juga.

Tiada jawapan khusus

Pihak tentera berkata mereka mengeluarkan dan menggali bahagian tanah perkuburan yang didakwa digunakan oleh Hamas, di mana ada berpuluh-puluh kubur di situ.

Apabila ditanya apa yang dilakukan dengan jenazah yang dikebumikan, mereka tidak memberikan jawapan khusus.

“Kami cuba dan mengetepikan kubur sebanyak yang kami boleh, sebanyak mungkin,” kata Goldfuss. “Tetapi ingat, apabila anda berperang di sini, tidak banyak yang boleh anda lakukan.”

Menurut undang-undang antarabangsa, serangan yang disengajakan ke atas tanah perkuburan boleh menjadi jenayah perang.

Pihak tentera berpendapat bahawa “kerosakan besar pada tanah perkuburan itu perlu” untuk mendedahkan apa yang didakwanya sebagai terowong di bawah tanah.

CNN melaporkan bahawa 16 tapak tanah perkuburan Gaza telah rosak atau musnah sejak permulaan perang.

CNN juga sebelum ini memaklumkan bahawa tentera Israel telah berbohong dengan menyusun semula senjata yang didakwa IDF ditemui di dalam Hospital Al Shifa ketika mereka menyerbunya.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button