PalestinSemasa

Mengapa gencatan senjata dengan israel adalah perangkap maut bagi rakyat Palestin

Rundingan antara Hamas dan israel untuk menghentikan serta-merta perang selama tujuh bulan di Gaza kekal masih muktamad setakat 7 Mei.

Walaupun Hamas telah mengumumkan bahawa ia telah menerima cadangan gencatan senjata yang dirangka oleh pengantara Mesir-Qatari, israel nampaknya bertekad untuk melakukan serangan penuh ke atas Rafah, bahagian paling selatan Gaza yang menempatkan lebih 1.5 juta penduduk Palestin yang kehilangan tempat tinggal yang mencari perlindungan daripada pengeboman  Tel Aviv sejak Oktober.

“Saya percaya perbincangan untuk gencatan senjata telah gagal buat masa ini,” kata Murat Koc, pengasas Pusat Penyelidikan dan Pelaksanaan Kajian Keselamatan Serantau Universiti Cag, kepada TRT World .

Tentera israel mengambil alih kawalan operasi di sebelah Palestin di lintasan sempadan Rafah pada hari Selasa, menandakan keengganan untuk melaksanakan perjanjian gencatan senjata yang diterima secara unilateral oleh Hamas.

Sehari yang lalu, tentera israel mengeluarkan arahan pemindahan segera untuk penduduk Palestin di kawasan kejiranan timur Rafah, meminta mereka melarikan diri dari bandar al Mawasi di selatan Gaza.

“israel memikul tanggungjawab sepenuhnya atas kegagalan rundingan itu,” kata Koc.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, pegawai Mesir dan Hamas berkata gencatan senjata akan berlaku dalam beberapa peringkat di mana Hamas akan membebaskan tebusan sebagai pertukaran untuk pengunduran  tentera israel dari Gaza.

Terdapat secercah harapan pada hujung minggu apabila perunding Hamas terlibat dengan pengantara dari Qatar, Mesir dan Amerika Syarikat di ibu negara Mesir Kaherah untuk gencatan senjata.

Perkara utama pergeseran dalam rundingan di pihak israel ialah desakan mereka untuk menyerang Rafah.

Di bawah cadangan itu, israel sepatutnya menghentikan perangnya ke atas Gaza selama 40 hari dalam fasa pertama manakala Hamas akan menukar tawanan dengan tawanan Palestin.

Peringkat pertama gencatan senjata yang dicadangkan termasuk pengunduran tentera israel ke kawasan timur Gaza, kecuali kawasan Wadi Gaza yang memisahkan utara wilayah itu dari selatannya, lapor Anadolu Agency sambil memetik sumber yang tidak dinamakan.

Menurut saluran berita AS Axios , Pengarah CIA Bill Burns, yang melawat Kaherah dan Doha pada hujung minggu untuk rundingan, mahu israel menghantar perundingnya ke Mesir. Tetapi Perdana Menteri israel Benjamin Netanyahu memutuskan untuk menentangnya, menegaskan bahawa Hamas harus terlebih dahulu memberikan responsnya terhadap cadangan perjanjian tebusan terbaru.

Laporan media memetik seorang pegawai israel yang tidak dinamakan sebagai berkata bahawa Hamas bersetuju dengan cadangan Mesir.

Bercakap kepada TRT World, Dr Ahmet Keser dari Universiti Hasan Kalyoncu berkata gencatan senjata nampaknya “sangat tidak mungkin” pada masa ini.

“Walaupun dilaksanakan buat masa ini, gencatan senjata akan bermakna sedikit lebih daripada rehat untuk israel. Jeda dalam pertempuran seperti itu hanya akan menjadi akibat daripada tekanan antarabangsa terhadap israel,” katanya.

Netanyahu telah berulang kali berkata israel akan menyerang Rafah tanpa mengira sebarang perjanjian dengan Hamas.

“Saya tidak fikir niat sebenar israel adalah untuk mencapai gencatan senjata. Apa yang dicari israel pada masa ini ialah pemulangan tebusan,” kata Keser.

Penganalisis melihat kenyataan Netanyahu sebagai cubaan untuk memprovokasi Hamas dan mensabotaj rundingan tersebut. Itu kerana sebarang langkah ke arah penyelesaian konflik akan membahayakan kelangsungan politiknya.

Ahli ultranasionalis kabinet israel, Bezalel Smotrich dan Itamar Ben-Gvir, telah menyatakan mereka akan menarik balik sokongan mereka kepada Netanyahu jika dia meneruskan perjanjian damai itu.

Kedua-dua menteri menyokong penempatan semula penduduk Palestin di luar Gaza.

Penyingkiran mereka akan memecahkan kerajaan campuran dan membawa kepada pilihan raya awal yang, menurut tinjauan pendapat, Netanyahu dijangka kalah.

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button