PalestinSemasa

Meta pulihkan catatan Facebook pertemuan PM Anwar dengan Hamas

Meta Platforms telah memulihkan siaran Facebook oleh media Malaysia yang membuat liputan pertemuan Perdana Menteri Anwar Ibrahim minggu ini dengan seorang pemimpin Hamas, dengan mengatakan ia telah dialih keluar secara tidak sengaja.

“Dua catatan telah dibuang secara tidak sengaja dan kini telah dipulihkan,” kata jurucakap Meta dalam e-mel kepada Reuters pada hari Khamis.

Anwar bertemu Ismail Haniyeh dari Hamas di Qatar pada Isnin. Dia kemudian menegaskan bahawa walaupun dia mempunyai hubungan baik dengan pemimpin politik kumpulan itu, dia tidak terlibat dalam isu ketenteraannya.

Selepas itu, Malaysia telah menghantar surat meminta Meta menjelaskan penahanan siaran oleh dua organisasi media mengenai pertemuan itu, serta penutupan akaun Facebook bulan lepas milik Malaysia Gazette, yang memberitakan tentang isu Palestin.

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil, yang juga jurucakap kerajaan, mengecam tindakan jawatan itu, menuduh organisasi AS tidak menghormati kebebasan media.

The Malaysia Gazette berkata pada hari Rabu bahawa rayuannya kepada Facebook untuk mengaktifkan semula akaun itu telah diterima dan kini beroperasi semula.

Mengehadkan kandungan pro-Palestin

Malaysia menyokong penubuhan negara Palestin yang berdaulat dan bebas melalui penyelesaian dua negara berdasarkan sempadan sebelum 1967 dengan Baitulmaqdis Timur yang diduduki sebagai ibu kotanya. Ia juga menyeru kemasukan Palestin sebagai ahli penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Meta telah berkata ia tidak sengaja menyekat suara di platform Facebooknya, sambil menambah “tiada kebenaran” kepada dakwaan ia menyekat kandungan yang menyokong rakyat Palestin.

Meta menetapkan Hamas, gerakan penentangan Palestin yang mentadbir Gaza, sebagai “organisasi berbahaya” dan melarang kandungan yang memuji kumpulan itu.

Ia juga menggunakan gabungan pengesanan automatik dan semakan manusia untuk mengalih keluar atau melabel visual grafik.

Awal bulan ini, pekerja Meta menerbitkan surat terbuka yang mengecam penapisan dalaman dan luaran syarikat terhadap sebarang bentuk sokongan terhadap rakyat Palestin.

Ia juga berkata syarikat itu memadam sebarang sokongan terbuka untuk rakan sekerja Palestin atau berjuta-juta yang menghadapi krisis kemanusiaan di Palestin di forum syarikat seperti Workspace.

SUMBER: REUTERS

 

Related Articles

Back to top button