Semasa

MTQJK sebagai platform pendidikan

PUTRAJAYA : Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Idris Ahmad, Majlis Tilawah Al-Quran (MTQJK) akan berfungsi sebagai platform untuk memupuk nilai-nilai dan pendidikan Islam bagi melahirkan generasi yang mencintai, menghayati, dan mengamalkan ajaran al-Quran.

Beliau berkata umat ​​Islam akan dapat hidup dengan tenang sekiranya mereka menghayati prinsip-prinsip yang terdapat dalam Al-Quran seperti perpaduan, rasa hormat, dan toleransi bersama.

“Umat Islam harus berpegang kepada ajaran Al-Quran kerana ia adalah sumber yang komprehensif peradaban,” tambahnya.

Dalam kenyataannya di MTQJK hari ini, Idris mengatakan bahawa musabaqah membaca al-Quran mendorong umat Islam untuk sentiasa menghayati dan mengamalkan ajaran al-Quran. Musabaqah akan ditutup pada 26 Oktober oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

MTQJK yang bermula 22 Oktober dan berlangsung selama lima hari itu yang disertai 26 orang qari tilawah al-Quran peringkat kebangsaan dan tetamu istimewa yang mewakili semua negeri  yang akan membaca al-Quran secara teknik ‘taranum’.

MTQJK pertama dianjurkan bagi menggantikan Perhimpunan Tilawah dan Hafazan Al-Quran (MTHQK) tahunan yang ditangguhkan berikutan penularan wabak COVID-19.

Perhimpunan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan menyiarkan secara langsung di TV1 RTM pada 24 dan 25 Oktober, serta di TV OKEY pada 23 dan 26 Oktober, mulai jam 9 malam. hingga 10.30 malam.

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

 

 

 

Related Articles

Back to top button