Covid19Semasa

‘MySJ Trace’ mudahkan pengesanan kontak rapat positif Covid-19

PUTRAJAYA : Aplikasi MySejahtera kini dikemas kini dengan ciri baharu dipanggil MySejahtera Trace (MySJ Trace) yang membenarkan pengesanan kontak yang lebih tepat untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19.

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin fungsi baharu itu menggunakan Bluetooth untuk mengesan kontak rapat mereka yang telah diuji positif Covid-19.

“Ciri (MySJ Trace) ini akan memberikan maklumat secara langsung mengenai bilangan interaksi dengan pengguna lain yang turut mengaktifkan MySJ Trace.

“Jika anda telah disahkan positif, anda boleh menghantar data interaksi kepada kementerian kesihatan di mana pengesanan kontak akan dilakukan.

“Semua data interaksi akan dirahsiakan. Fungsi baharu ini amat disyorkan apabila melawati tetapan dalaman awam,” kata Khairy.

Khairy berkata dengan ciri baharu itu, modul daftar keluar atau Check-Out pada MySejahtera tidak akan digunakan lagi.

“Ciri baharu ini telah dihantar serentak kepada Google, Apple dan Huawei. Kemas kini sudah tersedia di Huawei, manakala untuk Google dan Apple, kami masih menunggu mereka menyenaraikan kemas kini baharu ini,” tambahnya.

Sementara itu, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Kementerian Kesihatan, dalam satu kenyataan bersama berkata MySJ Trace dibangunkan untuk memenuhi keperluan program FTTIS meliputi lima petunjuk iaitu kenal pasti, ujian, kesan, kuarantin dan sokongan.

FTTIS merupakan salah satu program pemantauan Kementerian Kesihatan untuk mencegah dan mengawal penularan Covid-19.

“Untuk memastikan keberkesanan aktiviti pengesanan hubungan rapat, pengguna mesti mengaktifkan Bluetooth pada peranti mudah alih mereka pada setiap masa.

“Apabila seseorang disahkan positif Covid-19, pemberitahuan akan dihantar melalui MySejahtera untuk mendapatkan kebenaran berkongsi maklumat hubungan rapat mereka dengan pihak berkuasa,” kata kenyataan itu.

Setelah diluluskan, ia berkata MySejahtera akan menyediakan Kementerian Kesihatan akses kepada maklumat untuk mengesan semua kenalan rapat.

Tambah beliau, ciri MySJ tersebut menggunakan ID Pengguna Unik (UUID) tanpa nama dan tidak akan mengumpulkan data pengguna dan lokasi geo mereka.

Kementerian kesihatan boleh mengakses data yang disimpan pada peranti pengguna untuk tempoh 14 hari.

“Keselamatan dan kerahsiaan keseluruhan proses pengesanan kenalan serta privasi data dijamin oleh kerajaan.

“Pengguna dinasihatkan untuk mengemas kini aplikasi MySejahtera mereka untuk mengaktifkan ciri MySJ Trace,” tambah kenyataan itu.

Related Articles

Back to top button