Semasa

PBB kecam Taliban mungkir janji pelihara hak wanita

KABUL : Setiausaha Jeneral Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Antonio Guterres mengecam Taliban kerana gagal untuk menepati janji berkenaan hak wanita dan gadis dipelihara.

Guterres mengatakan setelah pengambilalihan kuasa oleh Taliban di Afghanistan pada Ogos lalu, kumpulan itu “telah banyak kali” berjanji untuk mempertahankan hak wanita, kanak-kanak, dan masyarakat minoriti namun sehingga sekarang mereka masih memungkiri janji tersebut.

Beliau turut mendesak kerajaan Taliban untuk melaksanakan garis panduan baharu negara  untuk memenuhi kewajipan mereka di bawah hak asasi manusia antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan.

“Inti dari janji-janji itu adalah kebenaran untuk wanita untuk berpindah, bekerja, dan memperoleh hak asasi mereka – dan para wanita untuk berpeluang untuk mendapatkan pendidikan di peringkat sama seperti kanak-kanak lelaki,” katanya.

“Saya sangat khuatir melihat janji-janji yang diberikan terhadap wanita dan gadis Afghanistan oleh Taliban yang masih belum dikotakan.

Janji-janji yang melanggar menghancurkan masa depan bagi wanita dan gadis Afghanistan,” tambahnya, sambil terus menyatakan bahawa wanita dan gadis Afghanistan “harus menjadi titik perhatian.”

-AGENSI

 

 

Related Articles

Back to top button