KemanusiaanSemasa

Pembantaian Jenin: Sejarah berulang, serangan terkutuk di kem pelarian Palestin

SHAH ALAM: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) mengutuk keras serangan dan pembunuhan beramai-ramai yang berterusan ketika ini ke atas Jenin, wilayah pendudukan Tebing Barat.

Media antarabangsa ketika ini melaporkan angka kematian di Jenin meningkat kepada 10 orang termasuk ramai umat Islam di Palestin cedera akibat pencerobohan rejim israel yang berterusan.

Amerika Syarikat (AS) melalui White House dilaporkan memantau dengan teliti keadaan di Tebing Barat, menurut Al Jazeera.

“Kami telah melihat laporan dan memantau keadaan dengan teliti,” kata jurucakap White House sambil terang-terangan berkata, “Kami menyokong keselamatan dan hak israel untuk mempertahankan rakyatnya daripada Hamas, Jihad Islam Palestin dan kumpulan pengganas lain.

Cikgu Azmi, Presiden MAPIM

Presiden MAPIM, Mohd Azmi Abdul Hamid atau Cikgu Azmi berkata operasi berdarah itu adalah jelas atas persetujuan AS dan kebisuan kerajaan Arab. AS terlibat dalam pencerobohan Jenin kerana tiada apa yang dilakukan untuk menghentikan pembunuhan beramai-ramai ketika ini.

“Kita tidak boleh melupakan Pertempuran Jenin yang berlaku di kem pelarian Jenin di Tebing Barat pada 1–11 April 2002. Pasukan penceroboh israel memasuki kem tersebut dan kawasan lain di bawah pentadbiran pihak berkuasa Palestin semasa Intifada ke-2, sebagai sebahagian daripada apa yang dipanggil Perisai Pertahanan Operasi. Lebih 50 rakyat Palestin terbunuh, dan ratusan rumah musnah,” imbas Cikgu Azmi.

Tambah Cikgu Azmi, serangan terbaru ini, dengan serbuan udara, adalah pengulangan satu lagi pembunuhan besar-besaran Israel Defense Forces (IDF) terhadap rakyat Palestin.

“Ini adalah satu lagi pembunuhan besar-besaran yang menjadikan kem pelarian menjadi medan pembunuhan oleh IDF”.

“Ini adalah kali pertama IDF melancarkan serangan udara di Tebing Barat dengan alasan untuk menembak mati pejuang Palestin. Menurut laporan media, IDF telah mengepung Jenin dan operasi menceroboh rumah dan mengamuk secara terang-terangan“, tegas beliau.

Penjajah yahudi kini secara agresif menubuhkan penempatan baru dalam kempen rampasan tanah yang berterusan. MAPIM melihat bahawa serangan kejam itu tidak lebih daripada sekadar penjajahan yahudi dan IDF merancang untuk memusnahkan rakyat Palestin dan perluasan penempatan yahudi.

Oleh itu, menurut beliau, penentangan oleh orang Palestin tidak boleh dilihat sebagai keganasan. Tindakan pembelaan adalah sah kerana penceroboh adalah israel. Ini adalah serangan terbuka terhadap kem pelarian Palestin yang tidak berdaya.

Apa lagi yang rakyat Palestin boleh lakukan untuk melindungi nyawa dan harta benda apabila penjajah diberi kebebasan dengan sokongan pasukan rejim zionis untuk menghapuskan Palestin.

Penentangan pejuang Palestin mempunyai hak untuk menentang dan mempertahankan tanah air mereka.

MAPIM dengan lantang dan tegas menuntut PBB campur tangan segera. Kecaman semata-mata tidak mencukupi. United Nations Security Council (UNSC) mesti bersidang untuk menyeru agar pembunuhan beramai-ramai di Jenin ketika ini dihentikan.

Menurut agensi berita Reuters, tentera rejim israel memerlukan sekurang-kurangnya 24 jam lagi untuk menyelesaikan operasi di Jenin, kata sumber yang diberi taklimat mengenai perancangan ketenteraan.

Sumber itu setakat ini enggan menyatakan berapa lama operasi pembantaian Jenin akan mengambil masa, hanya berkata ia mungkin lebih lama daripada satu hari dan pasukan rejim akan kekal selama yang diperlukan.

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Ayuh bersama MAPIM untuk bantu mereka, klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

 

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button