PalestinSemasa

Penunjuk perasaan ganggu pendengaran Kongres AS mengenai bantuan kepada israel

Penunjuk perasaan dengan tangan disaluti cat merah berulang kali mengganggu pendengaran kongres mengenai bantuan ketenteraan AS, menuntut Washington menghentikan pembiayaan perang Israel ke atas Gaza.

Setiausaha Negara Antony Blinken dan Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin pada hari Selasa merayu kepada Jawatankuasa Peruntukan Senat untuk bantuan ketenteraan berbilion dolar bagi menyokong Israel, Ukraine dan kos keselamatan lain.

Kira-kira dua dozen penonton mengangkat tangan yang dilitupi cat merah sebagai simbol pertumpahan darah di Gaza sejak Israel memulakan pengeboman ke atas wilayah Palestin selepas serangan Hamas awal bulan ini.

Beberapa orang menulis mesej “Bebaskan Gaza” di lengan mereka dan memegang papan tanda menuntut “Tiada lagi $$$ 4 Israel,” manakala ada yang menjerit “Gencatan Senjata sekarang,” “Rakyat Palestin bukan haiwan” dan “Anda semua memalukan.”

Seorang lelaki memakai baju bertulis “Berhenti menyokong pembunuhan beramai-ramai.”

Blinken terpaksa berhenti berucap beberapa kali kerana beberapa penunjuk perasaan dikawal keluar oleh polis.

Presiden Joe Biden telah meminta Kongres lebih daripada $105 bilion dalam perbelanjaan keselamatan, termasuk $14.3 bilion untuk sekutu setianya Israel.

Kekejaman Israel kini telah mengorbankan lebih 8,500 orang, menurut kiraan terbaru yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan di Gaza, kebanyakannya kanak-kanak.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button