PalestinSemasa

Pertempuran semakin meningkat di sempadan Lubnan-Israel 

Pertempuran selama berminggu-minggu merentasi sempadan Lubnan-Israel telah meningkat, dengan korban yang semakin meningkat di kedua-dua belah pihak dan mula mencetuskan kebimbangan konflik akan semakin meluas antara Israel dan Hizbullah yang disokong Iran.

Hizbullah telah bertempur dengan tentera Israel sejak sekutunya Hamas berperang dengan Israel pada 7 Oktober.

Serangan Israel mengorbankan dua orang di selatan Lubnan pada hari Isnin, menurut Hizbullah.

Di pihak Israel, serangan peluru berpandu Hizbullah pada Ahad mencederakan beberapa pekerja dari Syarikat Elektrik Israel dan seorang meninggal dunia akibat kecederaannya pada hari Isnin, kata firma itu.

Pertempuran itu menandakan keganasan paling dahsyat di sempadan sejak Israel dan Hizbullah berperang selama sebulan pada 2006.

Setakat ini, lebih 70 anggota Hizbullah dan 10 orang awam telah terbunuh di Lubnan, dan 10 orang termasuk tujuh tentera telah terbunuh di Israel. Beribu-ribu lagi di kedua-dua pihak telah melarikan diri dari sempadan.

Ketegangan yang semakin memuncak

Pemimpin Hizbullah Sayyed Hassan Nasrallah berkata pada hari Sabtu pejuang Lubnan akan “kekal aktif”, dan berkata terdapat “peningkatan kuantitatif” dalam kepantasan operasi kumpulan itu.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memberi amaran kepada Hizbullah pada hari Isnin supaya tidak meluaskan serangannya.

“Ini bermain dengan api. Api akan dibalas dengan api yang jauh lebih kuat. Mereka tidak sepatutnya mencuba kami, kerana kami hanya menunjukkan sedikit kekuatan kami,” katanya dalam satu kenyataan.

Ditanya pada sidang akhbar pada hari Sabtu tentang apa itu garis merah Israel, Menteri Pertahanan Israel Yoava Gallant berkata, “Jika anda mendengar bahawa kami telah menyerang Beirut, anda akan faham bahawa Nasrallah telah melepasi garisan itu.”

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button