PalestinSemasa

Polis israel menghalang duta Jordan daripada memasuki Masjid Al-Aqsa

BAITULMAQDIS: Tentera israel menahan Duta Jordan di pintu masuk ke Masjid Al-Aqsa Baitulmaqdis, menyebabkan kecaman dari Amman.

Ghassan Majali telah dihentikan di Bab al-Asbat (Pintu Singa), menuju ke masjid, dan diminta untuk mengemukakan kebenaran untuk melawat tapak tersebut.

Utusan itu kemudian beredar sebagai protes, menurut laporan media Palestin.

Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis Timur yang diduduki, salah satu tapak paling suci dalam Islam, berada di bawah jagaan Jordan.

Amman baru-baru ini memberi amaran kepada israel, di bawah kerajaan baru, yang cuba untuk mengubah status quo di tapak itu.

Kementerian Luar Jordan berkata ia memanggil duta israel di Amman untuk perbincangan berhubung insiden itu pada Selasa lalu.

“Kami telah menyampaikan surat bantahan yang kuat kepada duta untuk disampaikan kepada kerajaannya,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

“Kerajaan Jordan mengecam sebarang langkah yang bertujuan mencampuri urusan Masjid Al-Aqsa,” tambahnya.

Ahli Parlimen Jordan Khalil Attiyah menggelar, menyekat Majali daripada memasuki Al-Aqsa sebagai “provokasi”.

“Ini adalah pencerobohan provokatif dan serangan langsung ke atas penahanan Jordan, ia adalah sesuatu yang berbahaya,” katanya.

Pihak berkuasa israel telah berulang kali melanggar peruntukan perjanjian dan membenarkan lawatan oleh peneroka tanpa kelulusan Wakaf.

Polis israel baru-baru ini dituduh hanya menutup mata terhadap Yahudi yang sedang berlangsung di halaman masjid. Warga Palestin dan Jordan telah memberi amaran sebagai pelanggaran status quo yang berbahaya.

 

Related Articles

Back to top button