DuniaPalestin

Remaja Palestin maut ditembak tentera Israel

RAMALLAH : Tentera zionis Israel menembak mati seorang lelaki Palestin berhampiran bandar Ramallah, Tebing Barat yang diduduki.

Menurut kementerian kesihatan, Nihad al-Bargouthi, 20, meninggal dunia akibat kesan tembakan di perut selepas ditembak tentera Israel di pintu masuk perkampungan Nabi Saleh, barat laut Ramallah.

Dia “dibunuh tanpa belas kasihan pada siang hari”, kata abangnya Ihab Bargouthi.

Seorang saksi memberitahu agensi berita tempatan Quds News Network (QNN) bahawa kira-kira lima askar datang ke kampung itu dari pos tentera berdekatan.

Mereka ditemui oleh penunjuk perasaan muda tetapi tiada serangan atau keganasan lain apabila Bargouthi dan penduduk kampung lain datang untuk melihat apa yang berlaku.

“Dia memerhati seperti orang lain, tetapi kerana dia berada dekat dengan mereka, dua das tembakan dilepaskan dan salah seorang daripadanya terkena tembakan tersebut,” kata saksi yang tidak didedahkan namanya kepada QNN.

Bargouthi telah dibawa ke hospital di Ramallah di mana dia meninggal dunia.

Bilal Tamimi, seorang aktivis di Nabi Saleh, memberitahu agensi berita Palestin Wafa bahawa askar melepaskan peluru hidup, peluru keluli bersalut getah dan gas pemedih mata ke arah penduduk Palestin di kampung itu.

Tentera Israel berkata dalam satu kenyataan bahawa insiden itu bermula apabila “berpuluh-puluh rakyat Palestin menghampiri pos tentera bersebelahan dengan jalan utama dan komuniti Nabi Saleh.

“Rakyat Palestin membaling batu ke arah tentera sebagai langkah untuk mempertahankan diri kepada Angkatan Pertahanan Israel yang ditempatkan di pos itu,” katanya.

“Tentera bertindak balas dengan cara menyuraikan rusuhan untuk memulihkan keadaan, termasuk dengan tembakan secara langsung untuk menghentikan suspek, mengikut prosedur,” kata kenyataan itu, sambil menyatakan bahawa insiden itu “dalam semakan”.

-AGENSI


MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button